Вести

Михајловић: Србија и Сједињене Америчке Државе партнери у процесу енергетске транзиције

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је на маргинама министарског састанка Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ) у Варшави, са Ендрјуом Лајтом, помоћником секретара САД за енергетику. 

Михајловић је у разговору истакла значај сарадње у процесу енергетске транзиције и декарбонизације који је Србија започела доношењем законског оквира.

"Најпре хвала на подршци коју добијамо од Сједињених Америчких Држава, посебно у ресору рударства и енергетике, у области развоја стратегије енергетике и водоничне стратегије, где је размена искустава и технологија од великог значаја. Наша визија зелене Србије почела је новим законима које смо донели. Желимо да напредујемо још брже и да своју агенду ускладимо са светским токовима. Наш инвестициони циклус обухвата пројекте чија је вредност 17 милијарди евра, од чега је више од пет милијарди предвиђено за обновиве изворе енергије и желимо најбоље светске компаније које ће радити на тим пројектима, а због досадашњег искуства и сарадње са компанијама из Сједињених Америчких Држава, надамо се да ћемо привући нове инвестиције. Срећни смо што више од 20.000 људи у Србији ради у америчким компанијама, али мислим да има простора за улагања у сектор енергетике и рударства, посебно се то односи на "Бехтел", прву компанију из Сједињених Америчких Држава која учествује у инфраструктурним радовима. Са њима смо већ разговарали о могућности да инвестирају у нове капацитете зелене енергије", рекла је Михајловић. 

Михајловић је током састанка истакла да је пројекат "Јадар" један од најважнијих не само за рударство, него за целокупну привреду Србије, напоменувши да наша земља има доказане резерве за наредних 60 година.

"Верујемо да ће бити испуњени сви услови у складу са највишим стандардима заштите животне средине и да ћемо имати рудник јадарита, односно литијума. Ипак, наш циљ је да имамо комплетан ланац производње литијума, фабрику литијумских батерија и фабрику електричних возила, што би могло да утиче са више од 20% на наш бруто домаћи производ", напоменула је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг