Вести

Михајловић: Србија може да буде шампион у енергетској транзицији

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је Конференција ЦОП 26 у Глазгову најважнији догађај у свету када су борбе против климатских промена у питању и да је важно да је Србија део енергетске транзиције, као и да постоје услови да наша држава буде шампион у овом процесу.

"На конференцији у Глазгову били су представници целог света, од европских земаља, преко Северне и Јужне Америке, до Азије. На конференцији је говорио и председник Александар Вучић и јако је важно да је Србија била део глобалног догађаја, јер је борба са климатским променама глобална тема, без обзира на то колико је нека држава велика или развијена. То је и била главна тема, да сви заједно постанемо свесни промена и да покушамо да наредним генерацијама не остављамо своје проблеме. Србија је, иако је мала, једнако значајна држава у овом глобалном процесу и јасно је да можемо бити шампион у енергетској транзицији. Могуће је да будемо енергетски довољна, еколошки чиста и климатски неутрална држава и постоје сви услови да имамо и здраву животну средину и довољно енергије. И Србија, као и свака држава, мора да има свој план како да буде 20, 30 одсто мање загађена и како да имамо бар 30, 40 одсто више енергије из ОИЕ“, рекла је Михајловић.

 

Енергетика носилац привредног развоја

Михајловић је изјавила да је будућност привредног раста и развоја улагање у нове, зелене енергетске капацитете. 

Михајловић је истакла да је у енергетској транзицији неопходна сарадња централне власти, покрајинских и локалних установа и институција и невладиног сектора, али да је кључно да све грађанке и грађани буду део процеса. 

"Нема бољег тренутка него овог да разговарамо о енергетици и инвестицијама, с обзиром на то да се ова манифестација организује кад и Конференција у Глазгову, на којој је говорио и председник Александар Вучић. Пре његовог одласка разговарали смо о томе да је јасно да Србија може бити шампион у енергетској транзицији и да је могуће да будемо енергетски довољна, еколошки чиста и климатски неутрална држава и да постоје сви услови да имамо и здраву животну средину и довољно енергије. Не само Министарство, Влада, градови и општине, већ и грађанке и грађани знају да је то постало нормално како да имамо довољно енергије на одрживи начин. То није далека прича, ми смо у том процесу. За ових годину дана Министарство је донело законе који су основа енергетске транзиције и нових енергетских капацитета који користе обновљиве изворе. Без тога нема разговора о зеленој енергији и енергетској безбедности“, рекла је Михајловић.

Михајловић је поновила да су инвестиције у нове капацитете кључне за даљи развој комплетне привреде.

"Оно што је пред нама јесу инвестиције у енергетику. Неко пита: #Колико то кошта?", а ја кажем: "Колико је то нових радних места и нових капацитета?", а сваки уложен динар значи нова радна места и стабилну енергетску ситуацију. Када причамо о улагању, то је више од 17 милијарди евра, толико су вредни пројекти у енергетици. Али, морамо да будемо бржи, агилнији и ефикаснији када је изградња нових капацитета у питању, јер ми 30 година нисмо ништа ново изградили. План је да имамо нове велике и средње хидро електране, соларне електране, ветроелектране, електране на гас, али да истовремено водимо много више рачуна о енергетској ефикасности, јер трошимо више енергије од других. У том смислу, држава ће помоћи домаћинствима, јер су грађани ти који су део енергетске транзиције. Једини начин да изађемо из енергетских криза, а несумњиво да нас то чека и у наредним годинама, јесте да заједно - држава, домаћинства и индустрија - имамо јасан план за излазак из кризе. Такође, заједно ћемо ићи ка циљу, а то је да имамо довољно зелене енергије, јер она доноси нови раст и развој, нова радна места и здравију животну средину“, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг