Вести

Михајловић: Триван покушава да сакрије своју одговорност за МХЕ

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је кривична пријава против бившег министра заштите животне средине Горана Тривана поднета због несавесног поступања у области регулисања изградње МХЕ, а да о томе да ли има елемената за кривичну пријаву одлучују надлежни органи.
 
“Не знам да ли интервјуом који је дао Триван наговештава да ће се СПС пред изборе одрећи политике Владе или је реч о неким борбама унутар СПС-а, али оно што знам јесте да су министри одговорни за ресоре које воде. Све што је Горан Триван радио као министар показује да је њему стало да буде препознат као “еколог”, уместо да брине о томе шта се заиста дешава са животном средином. Док је водио своју кампању и јавно се залагао за забрану МХЕ, министарство које је водио није спроводило надзор над законитошћу рада Завода за заштиту природе, који је мењао издате услове за градњу МХЕ на истој локацији, и одговорно је за вишегодишње недоношење правилника о минималном одрживом протоку, којим би се спасле многе реке јер би био утврђен биолошки минимум. Другим речима, човек који је био министар животне средине данас покушава да објасни како није одговоран за то што се оглушио о сваку своју обавезу да би заштитио исту ту животну средину”, наводи Михајловић.
 
“Ако је његов циљ био да од свих државних функционера еколошки активисти само њега не нападају, онда је тај циљ постигао, али је цена промовисања његових политичких идеја и неурађеног посла велика и плаћена је стварањем хаоса у једној важној области за државу и грађане. Ако је желео да остане активиста, онда никад није ни требало да се прихвата министарске функције. Посао министра је да брине о доношењу закона и прописа, а не да буде активиста у Влади и да својим нечињењем креира атмосферу у којој ће један добар извор енергије као што су МХЕ постати мета оправданог незадовољства грађана и тема за оне који желе да политизују екологију, а којима је Триван по ставовима очигледно најближи”, наводи Михајловић.
 
 
 
Извор: Танјуг