Вести

Михајловић: Улагање у енергетску ефикасност значи ниже рачуне грађана за електричну енергију

“Енергетску ефикасност могу да реализују они који су стабилни и имају новца. Наша држава је политички и економски стабилна и нема ниједног разлога да расипамо најплеменитији вид енергије, већ да улажемо у енергетску ефикасност, помогнемо домаћинствима да замене стару столарију и на тај начин смањимо рачуне за електричну енергију“, изјавила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да је Министарство припремило четири нова закона, да ће бити основана управа за енергетску ефикасност, јер је ова област наш национални циљ.

“Половину новца за замену врата и прозора субвенционисаће држава и локална самоуправа, другу половину обезбедиће грађани. Примера ради, за стан од 50 квадрата потребно је укупно око 120.000 динара за замену прозора, јер уколико имате стару столарију она вам онемогућава да штедите. Хоћемо да мотивишемо људе да почну другачије да размишљају, да не бацамо енергију, јер ће нам то донети и ниже рачуне за струју“, рекла је Михајловић.

Михајловић је говорила и о обновљивим изворима енергије, те да ће држава помоћи да се набаве и соларни панели које грађани могу поставити на кровове својих кућа и стамбених зграда.

“Хоћемо да омогућимо да сви који троше електирчну енергију могу и да је производе. Помоћи ћемо да се набаве соларни панели и да се инсталирају на кровове, јер и они могу да смање рачуне за 10-15 одсто, а када нисмо код куће и не трошимо енергију она одлази у систем и користите је касније. Хоћемо да анимирамо грађане колико је заштита животне средине важна и колико коришћење обновљивих извора енергије – и сунца, ветра, биомасе, може добра да донесе, да почнемо да мислимо другачије. Свако од нас жели да живи у здравој животној средини, то је питање нормалног живота и будућности за нове генерације. И све што као Министарство радимо кроз законе и пројекте сада значи да нема приче о енергетици без животне средине. То је наш генерацијски задатак“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала и да су проблем индивидуална ложишта, којих у Србији има 1.170.000 и која користе чврста горива, али да је важно да водимо рачуна шта стављамо у та ложишта, да треба користити квалитетнија и здравија горива као што је пелет, а да многи ложе чак и гуме.

 

Закон о родној равноправности доноси једнаке услове и женама и мушкарцима

“Драго ми је да ће се закон о родној равноправности ускоро наћи у парламенту, јер смо на њему радили и спремали га још 2016. године. Али, присутна конзервативност и чињеница да нећемо да прихватимо промене које се дешавају свуда око нас успоравају те процесе. Суштина закона је да и једном и другом полу, и женама и мушкарцима, обезбеди једнаке услове за живот и развој. Министарка Чомић и сви заједно спремили смо сва три закона и очекујем да се они у мају нађу у парламенту“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла да последње анализе показују да ћемо глобално достићи родну равноправност за 135 година, те да свако друштво, па и наше, бележи озбиљну дискриминацију са којом се жене сусрећу.

“Нови закон налаже и да се тема родне равноправности нађе у образовном систему, да се од малих ногу едукујемо и разговарамо о томе, јер из породице и школе све креће, модели које смо гледали у кући и оно што смо учили обележавају наш живот касније. Нови закон забрањује и дискриминацију жена које су на трудничком и породиљском боловању, неће моћи послодавац да вам смањи плату, премести вас на друго радно место или вас отпусти, као ни да вам поставља лична питања на разговору за посао. Закон по први пут препознаје и неплаћени кућни рад, који жене двоструко више обављају, чистећи, кувајући, бринући о осталим члановима, то кошта и мери се новцем и временом које су жене могле посветити себи, едукацији, друштвеном животу“, рекла је Михајловић.

Михајловић се осврнула и на тему насиља, рекавши да свака друга жена у Србији трпи неки вид насиља, било да је реч о физичком, психичком или сексуалном.

“Тачка број један је да пружимо подршку жртвама и да им верујемо, да их не осуђујемо. А имали смо прилику да видимо различите реакције, па и неких глумица које кажу: „Мени се није десило, није ни њима.“ Зато је важна едукација и да више причамо о томе“, закључила је Михајловић.

 

Важно је да се сви вакцинишемо

Михајловић је рекла да је важно да се сви вакцинишемо да бисмо сачували животе људи и да бисмо могли поново да живимо као пре пандемије.

“Нема разлога да се неко не вакцинише, ако знамо да су вакцине спасле свет. Али, као и када говоримо о родној равноправности, много тога што данас чујемо о противљењу вакцинама потиче од образовања, и зато је потребна едукација. Важно је и даље објашњавати колико је значајно да се сви вакцинишемо, а пре свега је важан пример лекара”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи