Вести

Михајловић: Унапредити сарадњу Србије и Ирана у области енергетике

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Махдијем Сафаријем, замеником министра спољних послова Ирана о односима две земље, сарадњи у области енергетике и рударства, енергетској безбедности и заједничким пројектима у рударском сектору.

"Драго ми је да сте у Србији и да учествујете на Самиту несврстаних. Поносни смо што се у Београду прославља 60 година од првог сусрета лидера, посебно у тренутку у којем се свет данас налази, у моментима борбе са пандемијом и енергетском кризом. Мислим да су енергетика и рударство погодни за повећање ефикасности сарадње, посебно када говоримо о нафти и гасу. Знам да је Иран једна од држава која је најбогатија природним ресурсима и желимо да успоставимо чвршће везе између Министарства рударства и енергетике Србије и иранског Министарства, као и српских и иранских стручњака, јер ће размена искустава омогућити и нове пројекте", рекла је Михајловић.

"Желим да захвалим на свему што је руководство Србије урадило током организовања Самита, као и на сарадњи која постоји између наше две земље. Енергетика је и за нас битна тема. Спремни смо да унапредимо односе у овој области. Имамо велики број рудника у Ирану и компаније из Србије су добродошле да учествују у свом пројектима које радимо и када су у питању истраживања, експлоатација, прерада руде", рекао је Сафари.

Састанку су присуствовали и представници Амбасаде Ирана у Београду коју је предводио амбасадор Рашид Хасан Пур Баеи.

 

 

 

Извор: Танјуг