Вести

Михајловић: Вучић једини могући кандидат СНС за председника

Потпредседница Владе и чланица Председништва Српска напредна странка, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да не постоји особа у странци или ван ње која може да буде кандидат за председника, осим Александра Вучића.

Михајловић је рекла да није против сарадње са другим партијама, али и да сматра да је потребно да странке самостално провере упориште у бирачком телу.

"Не постоји особа у Српској напредној странци или ван ње која може да буде кандидат, нити да води странку. Мени то, нити је могуће, нити прихватам да било ко осим председника Александра Вучића може да буде кандидат Српске напредне странке на изборима. Због свакодневних напада на њега и његову породицу, а то заиста није једноставно трпети годинама, разумем да је то један од разлога због којих председник Вучић каже да не зна да ли ће бити кандидат. Чињеница је да је он показао како се води Србија и чињеница је да је направио огромне резултате, а резултати су једино мерило. Ми смо сада политички, економски стабилни, поштовани у свету, али је пред нама још много изазова", поручила је Михајловић.

Михајловић је изјавила да одлуку о наступу на изборима доноси Председништво Српске напредне странке.

"Нисмо још увек донели све одлуке о наступу на изборима, о томе ћемо разговарати на седници Председништва. Ако кажем да нисам за предизборне листе, то је моје мишљење и имам право на то, и то ћу рећи на нашем председништву, јер тамо нема једноумља. На нашим седницама има и разговора и смеха и љутње, што је и нормално, као и у свакој породици. Ја нисам против сарадње, СПС јесте наш партнер, али мислим да треба да видимо ко има какво упориште у бирачком телу, да видимо како нас грађани појединачно оцењују, јер ми се чини да кад год се приближавају избори, сви лидери средњих и малих политичких партија кажу "Вучић и ја", а када нису избори, помало заборављају да смо у коалицији. Ја сам увек за то што је урадио Шапић, направио је резултат па онда разговарао о уједињењу са Српском напредном странком", рекла је Михајловић.

 

Зелена енергетика и зелено рударство за здравију животну средину

Михајловић је рекла поводом еколошког протеста најављеног за суботу, да је заштита животне средине питање свих грађана и грађанки Србије, да постоје људи који се заиста боре за здравију животну средину, али да појединци злоупотребљавају ову тему у политичке сврхе.

"Заштита животне средине је питање свих нас, сваког грађанина и грађанке Србије и нико нема ексклузивитет, јер свако хоће чистије земљиште, чистији ваздух, а задатак државе је да кроз законе, стратегије, инвестиције учини све да имамо зелену енергетику, зелено рударство, зелену индустрију, зелену пољопривреду. Наравно да на таквим протестима постоје људи који се заиста боре за заштиту животне средине и њима су врата Министарства увек отворена и на томе треба да радимо заједно. Али, постоје и они други који те протесте користе као своју политичку, одскочну даску, то су они који су некад били политичари, а сада би да обуку зелено одело да би дошли до власти. Суштина је да ми имамо званичну политику Владе која издваја огроман новац за заштиту животне средине, али треба и да свако од нас размисли шта стварно чинимо. Да не бацамо пикавце по улици, да не пљујемо по улици, да не бацамо пластичне флаше у реке, да чистимо за нашим љубимцима, да водимо рачуна о томе колико трошимо воде. Потребно је да сви заједно учествујемо у процесу повећања енергетске ефикасности, да користимо обновљиве изворе за топлотну и електричну енергију, да искористимо све што држава даје, јер је то генерацијско питање и тиче се наше деце", рекла је Михајловић.

Михајловић је, говорећи о пројекту "Јадар", рекла да у јавности постоји много неистина и узбуњивања народа.

"Рио Тинто је у Србију дошао 2002. друге године, а 2004. су добили прва истражна права. У то време није био ни Александар Вучић, ни СНС, већ су у то време на власти биле неке друге политичке партије и људи који данас објашњавају да то није добро за нас. Тада сте могли да видите на свим државним медијима да је то развојна шанса, што је истина. Kада су давали дозволе за истражна права и Тадић и Јеремић и Цветковић и Наумов, они нису погрешили, јер је добро да видимо са којим потенцијалима Србија располаже. Ми сада знамо да је Србија једина земља у свету која има јединствен минерал Јадарит, у којем има бора и литијума, а у глобалној зеленој агенди литијум је критични, најважнији материјал. Доказане су резерве од 158 милиона тона јадарита. Ми смо заинтересовани не само за рудник, него желимо да Србија има фабрику батерија и фабрику електричних возила. Сви политичари који говоре против литијума, су раније говорили о развојној шанси. Ђилас је у интервјуу 2017. рекао да је јадарит развојна шанса и да треба да имамо фабрику батерија. Сада покушавају да у предизборној години, пошто немају други програм и знају како ће проћи на изборима, онда желе да зауставе развој и да суштински раде против своје земље и то грађани виде. Порука државе јесте да знамо да имамо велике количине јадарита, да тек треба да се ураде студије о процени утицаја на животну средину. Нико данас ко се појављује у медијима, ниједан професор, научни сарадник, ниједан политичар из бивших власти, нико ко данас говори да ће бити уништено све - не зна, јер нико од нас не зна, јер још није готова студија о процени утицаја на животну средину. Оно што сада знамо је да ћемо имати подземни рудник, а све оне слике које се појављују у неким медијима немају везе са животом. Говори се да смо потписали неки уговор, то није истина. Влада није потписала никакав уговор са Рио Тинтом, то је друга лаж. Затим се говори да ће потпуно бити уништене реке Јадар и Дрина, што је апсолутна лаж. Ако се буде узимала вода, она ће морати да се пречишћава и да се онда враћа у корито истог квалитета као када је узета. Прича се о томе да ће бити распрострањено на 400 квадратних километара, то су приче разних покрета, то није тачно, биће на 400 хектара, ако уопште буде било. Суштина је да Влада неће урадити ништа против грађана. Kада студија буде готова, када буде представљена свима, онда ће грађани на референдуму одлучити. То је развојна шанса, ако будемо имали фабрику батерија и електричних возила то је 22% утицаја на БДП, то је питање развоја целе Србије", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да ће до краја година бити готове процене о утицају на животну средину и све информације ће бити јавне, као и до сада.

 

Да смањимо потрошњу енергије и да користимо обновљиве изворе

Михајловић је рекла да ће Министарство и у наредним годинама расписивати јавне позиве за доделу субвенција за соларне панеле, јер је циљ да се смањи потрошња топлотне и електричне енергије и уједно повећа проценат потрошње енергије добијене из обновљивих извора.

"Ми се налазимо на почетку енергетске транзиције и нисмо изопштени из европских и светских токова, шта год ко мислио. Морамо да учинимо све да смањимо потрошњу енергије и да користимо више обновљивих извора. Почетком октобра ће Министарство потписати уговоре са градовима и општинама, који ће после тога расписати два јавна позива, ка компанијама које ће уграђивати соларне панеле и ка грађанима. Новца има довољно, ми ћемо наставити са овим пројектом и у наредним годинама, јер желимо да смањимо потрошњу и да користимо обновљиве изворе за производњу топлотне и електричне енергије", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да површина кровова у Србији око 600 квадратних километара и да, ако само 10% од тога искористимо за постављање соларних панела, могли бисмо да произведемо половину електричне енергије коју ЕПС произведе за територију целе земље.

"Просечно домаћинство у Србији троши око 400 киловат-сати месечно, са рачуном од око 3500 динара. Један соларни панел од 5 киловата може да произведе око 430 киловат-сати, његова цена је 4000 евра, а половину новца даје држава. То значи да се исплати за неколико година, а рок трајања панела је 25 година, притом ће грађани месечно плаћати само фиксне трошкове који су око 700 динара", објаснила је Михајловић.

Михајловић је рекла да сада нема административних процедура, нема вишемесечног чекања за дозволе и да је од потписивања уговора о додели субвенција до реализације потребно свега месец дана.

"Имамо искуство из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре када смо правили електронску грађевинску дозволу. Сада смо обезбедили да грађани који желе субвенције за соларне панеле, немају никаквих административних препрека", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Курир