Вести

Михајловић: За нераднике и лопове нема места у СНС

Време оних који су странку користили за богаћење и остваривање личних интереса је истекло, сматра Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и чланица Председништва Српске напредне странке. У разговору истиче да је одзвонило "лоповима и нерадницима, те да се такви склоне са функција".

Михајловићева је говорила и о прозивкама које је Александар Вучић изрекао на седници Главног одбора и критикама које је упутио онима који воле шанел торбице. Министарка саобраћаја и грађевинарства каже да та критика није упућена на њен рачун јер никакве торбе, па ни луксузне, не носи на страначке скупове. Исто тако сматра и да критике упућене Зорану Бабићу због одлазака на ексклузивна летовалишта не могу да се односе на њу јер она са сином одмор проводи у Грчкој или Турској.

* Вучић је најавио чистку у СНС. Ко је, по вашем мишљењу, зрео за смену?

- Суштина обраћања председника Александра Вучића на седници Главног одбора била је да за позиције у СНС треба да се боје сви који немају резултате и они који странку користе за личне интересе. За нераднике и лопове нема места у СНС! То је јасна порука и немам ни најмању дилему да су је и те како разумели сви који треба. СНС је највећа странка не у Србији, већ у региону, носимо највећу одговорност и имамо јако велики број вредних људи. Управо због тих вредних и поштених људи време да се склоне они који то нису.

* Лидер СНС испрозивао је власнице Шанел и Валентино торбица. Вас су медији често прозивали због гардеробе и накита, па кога је овом поруком пикирао Вучић?

- На митинзима СНС из практичних разлога готово никад не носим торбе. Али мислим да је реч о метафори упућеној онима који су заборавили где су били и шта су радили пре доласка на страначке и државне функције. Вучићево обраћање сам разумела и као апел да нико у СНС не заборави оне вредности на којима је странка и настала: да се од сваког од нас очекује велики рад, да су резултати оно што нас опредељује како би грађани Србије имали бољи живот, да Србија буде земља на коју ћемо бити поносни.

* Зорана Бабића је критиковао због одласка у скупа летовалишта. Где ви идете на одмор?

- Не мислим да је Вучић имао намеру да критикује лично било кога, чак ни Бабића, који је имао резултате и у "Коридорима" и док је водио посланичку групе СНС. Вучић је само упозорио да нико у СНС не треба да заборави како живе обични грађани, јер сви ми треба да радимо за грађане. Што се одмора тиче, једини одмор који имам током године су десетак дана током лета, када са сином и породицом идем на море, углавном у Грчку и Турску.

* И блинкери су били тема, да ли их имате на службеном аутомобилу и да ли их користите?

- Као и огромна већина чланова Владе и других институција и предузећа, службени аутомобил у коме се возим опремљен је сигнализацијом која ми омогућава да само у случајевима гужве у саобраћају када сам на путу могу да дођем до одредишта за најкраће могуће време.

* Прича се да ће се о смени министара разговарати после избора. По вашим критеријумима, колико колега није положило тест?

- Све чланове Владе и колико смо били успешно оцениће странка која нас је поставила и председник СНС Александар Вучић. Рад, труд и знање и образовање су мерила за све нас јер сматрам да најбољи треба да воде Србију. Мислим да грађани на сваком кораку могу да виде резултате министарства које водим. Завршили смо Коридор 10, кренули у градњу нових ауто-путева, обновили готово 500 км пруга, улажемо велики новац у водни транспорт, успешно смо завршили концесију за "Аеродром Београд"... Једноставно желимо да Србија буде транспортни центар овог дела Европе и то ће и бити.

* Када смо код избора, какав резултат очекујете?

- Предстојећи избори биће једни од најважнијих у претходних неколико деценија. На њима се неће одлучити само о томе ко ће водити нову Владу, већ да ли ће Србија успети да одржи и задржи своју самосталност, независност, неутралност и своје достојанство, које после толико времена данас имамо. Имамо с чим да изађемо пред грађане и верујем да ће СНС и Александар Вучић добити убедљиву подршку.

* Може ли опозиција да сруши СНС са власти?

- Не може опозиција ни њихови лидери Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Драган Ђилас и остали ни било ко други са стране, како кажете, да сруши СНС, то једино могу грађани Србије! Али не верујем да ће грађани дати подршку онима који немају ниједну идеју, који немају програм, који не знају како би решили иједан проблем које би Србе на Косову и буквално да предају Тачију и Харадинају и којима је лични интерес једини мотив. Грађани Србије добро виде ко ради, а ко би да их превари. Србија не желе мржњу, нападе на жене, увреде, сукобе, што јесте једина политика опозиције, неће људи чупање саобраћајних знакова и упаде у медије. Грађани цене резултат, а то је оно што опозиција нема.

 

Лето ће бити у знаку три коридора

* Градилишта су на све стране, шта ће од путева бити завршено овог лета, а где ће радови тек почети?

- Током лета завршићемо још два ауто-пута: источни крак Коридора 10 од Ниша до Димитровграда и границе са Бугарском, као и преосталу деоницу ауто-пута на Коридору 11, чиме ћемо спојити Обреновац и Прељину. До краја године завршићемо и деоницу од Сурчина до Обреновца, чиме ћемо ауто-путем повезати Београд и Чачак. Почели смо изградњу ауто-пута од Прељине до Пожеге, у јулу почиње градња ауто-пута Београд-Сарајево на деоници од Кузмина до Сремске Раче, а креће и градња брзе саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница. Наравно, очекујем да овог лета почнемо и градњу Моравског коридора од Прељине до Појата...

* За Моравски коридор сте рекли да је то за ваше министарство "пројекат број 1". Зашто баш тај ауто-пут?

- Прво, зато што ће то бити први ауто-пут који повезују Србију изнутра, за разлику од других, који нас спајају са регионом. Друго, Моравски коридор ће повезати пола милиона грађана Шумадије, од Чачка, Краљева, Трстеника, Врњачке Бање, Крушевца, Ћићевца, Сталаћа до Појата, и готово 25.000 фирми које раде на овом простору. Треће, он спаја наше две најважније саобраћајнице, Коридор 10 и Коридор 11. Четврто, изградњом овог ауто-пута урадићемо и регулацију Западне Мораве како бисмо спречили даља изливање ове реке. Пето, овај ауто-пут ће пролазити поред аеродрома "Морава" код Краљева, који отварамо на Видовдан. Шесто, јер желимо да нам овај пројекат раде једне од најбољих грађевинских компанија на свету, амерички "Бехтел" заједно са турском "Енком"... Имам ја још десетине разлога, али мислим да ви немате толико простора у новинама.

 

 

 

Извор: Српски телеграф