Вести

Михајловић: Заједно градимо стабилну будућност региона

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је изградња ауто-путa Београд-Сарајево један од најважнијих инфраструктурних пројеката у региону, који треба да допринесе већој стабилности и бржем економском развоју региона.

“Србија и Босна и Херцеговина овим пројектом не само да гледају у бољу будућност, већ је и заједно стварају, градећи путеве и мостове који ће нас повезати и допринети да се заједно брже развијaмо и учинимо читав регион стабилнијим”, рекла је Михајловић поводом почетка радова на изградњи прве деонице ауто-пута Београд-Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина, којем су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган и чланови Председништва Босне и Херцеговине.

Михајловић је додала да се очекује да радови на изградњи ауто-пута између Сремске Раче и Кузмина трају око две и по године. Пројекат ће укључити и изградњу новог моста преко Саве и заједничког граничног прелаза, а поред турске компаније “Ташјапи”, као главног извођача, на њему ће радити и домаће фирме.

“Овај пројекат je пример како се један велики инфраструктурни пројекат може брзо припремити и почети радови, јер је крајем 2018. потписан комерцијални уговор. Паралелно са извођењем радова на првој деоници, радиће се пројектно-техничка документација за другу деоницу, Пожега-Котроман, дужине око 60 километара и очекујемо да до краја 2020. имамо припремљен пројекат”, рекла је Михајловић.

Вредност израде техничке документације и извођења радова на изградњи деонице Сремска Рача - Кузмин је 225 милиона евра, а дужина будућег ауто-пута који ће ићи према Бијељини је око 18 километара. 

 

 

 

Извор: Танјуг