Вести

Михајловић: Због “Србијагаса” на корак до спора са Енергетском заједницом

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да кашњење са реформисањем „Србијагаса“ представља кршење уговорне обавезе Србије према Енергетској заједници, али и препреку развоју енергетског сектора.

”Ми смо се обавезали уговором који смо потписали са Енергетском заједницом још пре 2014. да ћемо направити одређене кораке у реформисању ЕПС-а и „Србијагаса“. До октобра 2020. те обавезе нису испуњене и ми смо на корак до спора са Енергетском заједницом. Ми смо кренули да тај проблем решавамо, донете су крајем 2020. одлуке Владе за реорганизацију и „Србијагаса“ и ЕПС-а и сад те одлуке треба да се спроведу”, рекла је Михајловић новинарима пре почетка седнице Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, на којој је представљен извештај о раду Министарства за прва три месеца. 

Михајловић је нагласила да је дистрибутивна делатност на основу одлуке Владе већ раздвојена, да одвојено функционишу ЕПС и „Електродистрибуција Србије“, а да ће сви кораци из плана бити спроведени до маја ове године.

”У „Србијагасу“ има много више отпора променама, и решавање тог проблема није само питање наших обавеза према Енергетској заједници и нашег пута ка ЕУ, већ много више питање прегледности пословања, плана инвестиција, трошења стотина милиона евра на нешто што неће дати резултат за грађане. Данас имамо у Србији највишу цену гаса за индустрију, а питање је и да ли грађани плаћају реалну цену гаса или плаћају око 20 евра више по просечном рачуну због непостојања конкуренције и непрегледног пословања. Кад је реч о ЕПС-у, ту ствари стоје боље, али је важно да се и у ЕПС-у спроведе реорганизација и да се повећају инвестиције, без којих ћемо имати озбиљне проблеме у нашем електроенергетском систему”, навела је Михајловић.

Михајловић је додала да промене увек изазивају отпор и да ће се Влада борити да до промена дође. 

„Ако знамо да имамо директоре за које знамо да то више нису у складу са законом, ако неко крши закон а то зовемо у жаргону жестоки момак, контроверзни бизнисмен, то није добро за ову област и представља препреку развоју енергетског сектора, расту БДП-а и одрживим ценама за грађане и привреду“, навела је Михајловић.

 

Циљ промена у енергетском сектору - зелена Србија до 2050. године

Михајловић је рекла да је циљ промена које је Министарство покренуло у енергетском сектору да Србија има довољно енергије доброг квалитета и да се више енергије добија из обновљивих извора, како бисмо до 2050. године могли да говоримо о зеленој енергетици и зеленој Србији.

Михајловић је, представљајући извештај о раду Министарства за прва три месеца, рекла да се промене у енергетском сектору одвијају на три колосека - кроз измене кључних закона, реформисање великих предузећа и повећање инвестиција у енергетском сектору.

”Министарство је припремило нацрте четири закона из области енергетике и рударства, од којих су два нова закона која уређују енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије. Новим законом о ОИЕ увешћемо аукције као модел подстицаја, конкуренцију произвођача, и очекујем да већ у 2021. години имамо другачију слику о коришћењу ОИЕ. Циљеви су нам да повећамо удео ОИЕ у укупној потрошњи енергије, и зелена Србија до 2050. године”, рекла је Михајловић представљајући Информацију о раду Министарства рударства и енергетике за период октобар-децембар 2020, коју је данас усвојио Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине.

Михајловић је најавила да ће подзаконска акта на основу нових закона бити завршена у наредних 3-6 месеци, укључујући и прописе о угроженим потрошачима струје, гаса, топлотне енергије, како би се обезбедило да већи број користи повластице које даје држава, а да се с друге стран, више бавимо политиком цена струје гаса и топлотне енергије.

Други колосек промена у енергетском сектору односи се на реформисање великих јавних предузећа за који је, како је навела, потребна и политичка подршка, јер сви подаци показују да постоји много проблема и у ЕПС-у и у „Србијагасу“. 

”У „Електопривреди Србије“ спровођење одлуке Владе о реорганизацији засад иде по плану и очекујемо да буде завршено до маја. Више проблема и опструкција имамо у „Србијагасу“, али и ту одлуке Владе морају да се спроведу ако не желимо да имамо највише цене гаса са индустрију у Европи, а питање је и колико је реална цена гаса за домаћинства јер нема конкуренције”, навела је Михајловић.

Говорећи о трећем правцу промена у енергетском сектору, повећању инвестиција, Михајловић је рекла да је вредност актуелних и потенцијалних пројеката у овом ресору око 10 милијарди евра и да је важно да се инвестиције и брже реализују и да се адекватно дефинишу приоритети за инвестирање у сектору електричне енергије, гаса и топлотне енергије. 

”С друге стране, ниједна одлука у области енергетике и ниједна инвестиција не може да се донесе без повезивања са заштитом животне средине и климатски неутралним развојем, јер ћемо постепено склањати из употребе одређене капацитете и повећавати коришћење обновљивих извора енергије, како бисмо до 2050. могли да говоримо о зеленој енергетици и зеленој Србији”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг