Вести

Михајловић: Зелена агенда питање број један у Европи

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је у Варшави да је зелена агенда питање број један у Европи и да је Србија део тог процеса јер је кренула путем зелене енергетике и смањења емисија штетних гасова.
 
“Зелена агенда је питање број један, она значи инвестиције и нова радна места, и колико год се свет делио по другим питањима, постоји јединствена тема како смањити емисије и како имати енергетску стабилност. На конференцији Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ) учествују 24 министра из ЕУ и централне и источне Европе, државна секретарка за енергетику САД, заменик секретара за трговину САД, комесарка ЕУ за енергетику, и главна тема је како имати енергетску сигурност, односно довољно енергије и како да она буде зеленија и да се то одржи инвестицијама и ценама”, рекла је Михајловић, која у Пољској учествује на министарском састанку иницијативе П-ТЕЦЦ.
 
“Заједничка порука је да морамо ићи ка зеленој енергетици и ка смањењу емисија. Не постоји земља у ЕУ и централној Европи која није кренула путем декарбонизације у претходних пет до седам година. Али, ништа се не може десити преко ноћи и свака земља има свој пут. Пољска је рекла да ће 2049. бити потпуно декарбонизована. Немачка је смањила на 2035. годину. Што се тиче Србије, радимо тренутно енергетску стратегију и сигурно је да ћемо излазити из угља, али ће то бити корак по корак, јер је потребно изградити капацитете који ће бити алтернатива. Имамо времена, можемо да стигнемо, али морамо бити у том “возу””, навела је Михајловић.
 
Упитана за раст цена електричне енергије и гаса Европи, Михајловић је рекла да је енергетика делом и политика и да су цене гаса високе не због тога што је тражња гаса повећана, већ због тога што постоје други фактори који су на то утицали, укључујући и кварове на гасоводима који доводе гас ка Европи и мање количине гаса у европским складиштима, а који утичу и на цену електричне енергије, која се делом производи и из овог енергента.
 
“Када говоримо о Србији, нису цене струје такве зато што идемо у декарбонизацију и зелену агенду. Оне су такве због одређених шпекулативних и политичких фактора који су створили кризу у ЕУ. Србија има стабилне цене гаса и електричне енергије за гарантоване потрошаче и домаћинства. У Србији су цене гаса за привреду одувек биле високе, а сада су повишене и за електричну енергију. То може утицати на конкурентност наше привреде, због чега морамо заједно да видимо како ћемо решавати то питање”, навела је Михајловић.
 
 
 
 
 
Извор: Танјуг