Вести

Михајловић: Зелена агенда представља нови модел раста Србије

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић поручила је поводом одржавања 26. Конференције УН о климатским променама у Глазгову, да је Зелена агенда неопходна, да ће нашој земљи обезбедити довољно енергената и здравију животну средину, као и да представља нови модел раста. 

Михајловић је рекла да је тема борбе против климатских промена генерацијско питање које је подједнако значајно за све земље света. 

"То је огроман изазов за цео свет, за сваку државу, била она мала или велика, развијена или мање развијена, држава која више или мање загађује. Пред сваком државом су огромни задаци", истакла је Михајловић. 

Михајловић је навела да ће се на конференцији говорити највише о Зеленој агенди, као и о енергетској безбедности. 

Истакла је да Зелена агенда поставља питање смањења емисије угљен диоксида и других штетних гасова који постоје у атмосфери стотинама година, а истовремено како ће се новим технологијама садашњи и будући развој прилагодити здравом и одрживом развоју. 

"Све што данас будемо радили и све што се буде договорило представља једну нову, одрживу и зелену будућност за генерације које долазе иза нас", рекла је Михајловић. 

Михајловић је рекла да за Србију, као и за остале земље, те теме представљају увод у значајне промене у области енергетике, одрживе пољопривреде, одрживог грађевинарства, смањење емисије у транспорту, као и у енергетици. 

Михајловић је истакла да ће Србија прилагодити Зелену агенду нашој ситуацији, као и да је циљ да се у свакој области учини што је више могуће да се развијамо на здрав начин. 

Михајловић је нагласила да сви који мисле да Зелена агенда није потребна Србији греше јер она, како каже, представља нови модел раста, те да ће она омогућити довољне количине воде, енергије и здраву животну средину. 

Михајловић је навела податке да има више од 60 милијарди тона годишње емисија угљен диоксида који се задржава у атмосфери више од 10.000 година.

Додала је да су и емисије метана огромне и да се у атмосфери задржавају десетинама хиљада година. 

"Не будемо ли предузели нешто, пред нама је потпуно другачија перспектива односно будућност", нагласила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг