Вести

Михајловић: Зелена енергија за већу сарадњу Србије и Грчке у енергетици

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са замеником министра спољних послова Грчке задуженим за економску дипломатију, Костасом Фрагојанисом, о енергетској транзицији, енергетској безбедности и пројектима у области енергетике.

Михајловић је рекла да је Србија ове године започела енергетску транзицију и донела нови законодавни оквир у области енергетике и рударства, као и нови план инвестиција.

"Веома смо заинтересовани за сарадњу са Грчком, која је доста испред нас у енергетској транзицији у области зелене енергије, развоју складишта енергије и нових технологија. Такође је важна сарадња у гасном сектору, јер је за Србију, поред диверзификације праваца, важна и диверзификација снабдевача, што ћемо постићи изградњом  гасне интерконекције Србија-Бугарска", навела је Михајловић.

Фрагојанис је упознао потпредседницу Владе с искуством Грчке у енергетској транзицији, укључујучи одлуку о гашењу термоелектрана на лигнит у веома кратком року, и новим инвестицијама у капацитете који користе обновљиве изворе енергије, и истакао заинтересованост Грчке за сарадњу са Србијом у овој области и на нивоу министарстава, као и енергетских компанија.

 

 

 

Извор: Танјуг