Вести

Михајловић: Зелену агенду искористити за нове инвестиције и бржи развој региона

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, и Кадри Симонс, комесарка Европске уније за енергетику, разговарале су о сарадњи Србије и Европске уније у процесу енергетске транзиције и остваривању зелене агенде, као и пројектима регионалног повезивања у области енергетике.

Михајловић је у разговору са Симонсовом, на маргинама министарског састанка Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ), рекла да је зелена агенда прилика да Србија и регион привуку нове инвестиције и унапреде своју енергетску безбедност, истовремено доприносећи остваривању глобалних циљева у борби против климатских промена.

"Србија је донела нови законодавни оквир у области рударства и енергетике и припремамо нове стратегије које ће одредити пут Србије у процесу енергетске транзиције до 2050. године. Радићемо на томе да значајно повећамо нашу енергетску ефикасност и да више енергије добијамо из обновљивих извора, што је важно и за смањење емисије штетних гасова и одрживо коришћење природних ресурса. У томе ће нам веома важна бити финансијска и техничка подршка Европске уније, како бисмо кроз тај процес прошли што ефикасније и успешније, јер то није локално, ни регионално, већ глобално питање и тиче се свих нас. Комуникација и сарадња са институцијама Европске уније допринеће свакој држави, била она чланица или не. Зелена агенда је нови модел раста, донеће нова радна места, а у процесу енергетске транзиције морамо да водимо рачуна о томе да она буде праведна", навела је Михајловић.

Михајловић је истакла да је Србија посвећена регионалном повезивању и у области електроенергетике и у гасном сектору. 

"Изградња Трансбалканског коридора и гасне интерконекција између Србије и Бугарске пројекти су који су важни за енергетску безбедност не само Србије, већ и читавог региона, позиционирајући Србију као енергетски коридор и чвориште и за електричну енергију и за природни гас", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг