Вести

Милосављевић: Будућност је у развоју пољопривреде, малих и средњих предузећа

На изборима за Скупштину града Београда, кандидати Српске напредне странке освојили су највише гласова Београђана управо у Сопоту. Живорад Милосављевић, председник Градске општине Сопот, каже да је овакав резултат, заправо, оцена коју су Сопоћани дали за рад и резултате председнику Александру Вучићу и Српској напредној странци, када је у питању вршење власти на нивоу Републике и Града.

Грађани поштују залагање за равномеран развој свих делова Србије и непрекидну борбу за бољи стандард и просперитет земље и свих њених грађана. Успех на изборима говори да грађани Градске општине Сопот високо цене рад и резултате рада које постижу Александар Вучић и Српска напредна странка, као и његову спремност за решавање проблема на унутрашњем и међународном плану кроз дијалог и на миран начин.

* Колико се Сопот променио и на које ствари сте најпоноснији које сте покренули или урадили?

- Изграђене су телефонске централе и телефонска мрежа у свим месним заједницама, великим учешћем грађана, изграђени путеви по селима и путеви који их повезују. Посебно бих истакао велика улагања Републике и Града Београда у изградњу саобраћајница у последњих пет - шест година. Реконструисана је већина државних путева на подручју Општине, а има их више од 120 километара. Изграђени су путеви који воде према суседним општинама Барајево, Вождовац, Гроцка, Младеновац, Аранђеловац и Лазаревац. Поносан сам што је Република издвојила средства за изградњу пута у дужини од више од седам километара који повезује општине Барајево, Вождовац и Сопот, који ће у скоријем времену бити завршен и који ће грађанима ових општина много значити. Заједно са Градом, изградили смо бунаре и водоводну мрежу и омогућили уредно снабдевање водом грађана 11 месних заједница, а у сарадњи са Градом Београдом очекујемо да ће водоснабдевање у преосталих пет месних заједница у скоријој будућности бити решено. У намери да изградимо еколошки чисту средину, изношењем смећа смо обухватили све месне заједнице. Гасификована је читава Општина и изграђена квалитетна електрична мрежа. У већини основних школа извођени су радови којима су створени услови за квалитетније одвијање наставе. У току су завршни радови на изградњи вртића за боравак 350 деце. Изграђени су терени за мале спортове у свим школама и месним заједницама. Улагањем Града и Републике, обезбеђен је квалитетан превоз путника аутобусима и железницом. Изградили смо капеле и уредили гробља на читавом подручју. Реконструисали смо већину сеоских домова културе. Учинили смо доста у области културног аматеризма. Значајна средства улажу се у изградњу спортских објеката и за функционисање аматерског спорта. Сопотски филмски фестивал „СОФЕСТ“, захваљујући улагањима Града, добио је посебан квалитет, што је још једна потврда опредељења Града за равномеран развој у свим областима и на свим деловима територије.

* Како видите будућност Општине? Шта је потребно да би људи још боље живели?

- Будућност је у даљем привредном развоју, како пољопривреде, тако и малих и средњих предузећа. На подручју Општине ради више од 2.000 самосталних радњи и више од 500 малих и средњих предузећа. Очекивања су да ће изграђена комунална инфраструктура донети нове инвестиције. Туризам је један од праваца нашег привредног развоја и очекујемо стављање у функцију туристичких ресурса Космаја, Трешње и Губеревачких шума. Све то би створило услове да се запосле грађани и самим тим гради бољи живот.

* Да ли су у плану велики инфраструктурни или привредни пројекти?

- Значајно би било да у будућем времену урадимо више на изградњи канализационе мреже на територији целе Општине, а имајући у виду опредељење Града, верујемо да ће се и овај важан посао реализовати. Очекујемо да ће Град тзв. приградским општинама, којима припада и Сопот, вратити део надлежности које су узете 2009. године (урбанизам, имовина и друго) и омогућити да будемо равноправни са општинама у Србији у довођењу инвеститора.

 

У сталном контакту са грађанима

Живорад Милосављевић за председника Градске општине Сопот изабран је крајем 1989. године. На питање у чему је тајна толике политичке дуговечности, јер је скоро 30 година на челу Општине, овако одговара:

- Мој први председнички мандат започет је у време постојања велике земље, велике запослености и високог стандарда грађана. Упркос томе, комунална изграђеност Општине била је на врло ниском нивоу, водоводни капацитети недовољни, путеви у лошем стању... У свим областима било је слично стање. И почели смо да решавамо горуће проблеме, уз стални контакт са мештанима, кроз њихове предлоге и сугестије. То је најважније. Моји сарадници и ја живимо на подручју Градске општине Сопот и заједничка нам је намера да изградимо бољу Општину и да радни век проведемо радећи за грађане.

 

 

 

Извор: СНС Информатор