Вести

Мировић: "Олуја" је злочиначка акција

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је вечерашње обележавање годишњице "Олује", током које је извршен злочин библијских размера над српским народом, прилика да се подсетимо и жртава и хероја који су их бранили, али и да се пошаље порука подршке, слоге и јединства.

"Страдања нашег народа има библијске размере, порука коју шаљемо је да се сећамо жртава, да смо јединственији и сложнији са порукама мира и заједништва и бољег живота, да морамо да будемо опрезни и модерни и савремени, да градимо нашу земљу да њеном снагом не дозволимо да будемо у изазову у каквом смо били тих година", рекао је Мировић.

Вечерас као и на свим обележавањима годишњице највећег злочина над Србима од Другог светског рата прилика је да се пошаље порука слоге и јединства, рекао је Мировић и нагласио да су Србија и Република Српска данас јединствене и сложне по свим питањима више него икада, међусобно се помажу, политичка руководства координирају ставове, политичке потезе и правце.

Према његовим речима, данас се шаље порука да ћемо помагати наш народ у Црној Гори и тамо где је најпотребније, на Косову и Метохији.

"То је уз помен и сећање на жртве најзначајнија порука свих обележавања укључујући и овај вечерас на Тргу Слободе у Новом Саду", рекао је Мировић и подсетио да је "Олуја" припремљена на Брионима под председавањем тадашњег председника Фрање Туђмана, када су дате координате за етничко чишћење.

"Највећи део људи дошао је у Војводину, размере су библијске, страдале су жене, деца. Замислите каква је то акција када је убијено 700 жена од којих је већина имала више од 60 година", рекао је Мировић и нагласио да не заборављамо како нам се такве ствари никада не би поновиле.

Важно је, како каже, да се сетимо не само жртава, већ хероја који су се борили да се ти злочини спрече, да се заштити наш народ и борили се да наш народ преко Дрине преживи и остане свој на своме.

Подсетио је да је председник Вучић иницирао да се сваке године окупљамо и поводом Олује и сличних акција у којима су људи страдали на многим меридијанима.

Мировић је подсетио и на етничка чишћења српских села у западној Славонији, Подрињу, злочине у Сарајеву.

 

Извор: Танјуг