Вести

Мировић: Приводе се крају радови у Бачкој Тополи и Малом Иђошу

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је у општинама Мали Иђош и Бачка Топола завршне радове на изградњи централних пречистача отпадних вода и магистралног колектора и том приликом истакао да је то први корак у заштити реке Криваје и животне средине у тим општинама.

Реч је о пројектима за које је Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања Војводине издвојила више од 1,6 милијарди динара.

"Ово су велике и значајне инвестиције, које се изводе у року, квалитетно и према пројектној документацији. Очекујемо да постројење за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи буде пуштено у пробни рад до краја године, а у Малом Иђошу неколико месеци касније, јер је то захтевнији пројекат, што је важна вест за све грађане", рекао је Мировић и подсетио да је овај велики посао започет пре две године заједно са локалним самоуправама.

Мировић је истакао да је договорено да се током јесени обаве разговори са компанијама које послују у тим општинама, како би се подстакле да изграде претпречистаче.

"Заштита животне средине је нешто чему је Покрајинска влада посветила посебну пажњу доношењем стратешких докумената, попут Декларације усвојене пре две године, и све то показује да радимо конкретне ствари како бисмо заштитили животну средину. Остаје нам да у наредним годинама изградимо и пречистач у Србобрану и помогнемо изградњу канализационе мреже што је део нашег заједничког плана у решавању овог великог проблема", рекао је Мировић.

Мировић је подсетио да је Покрајинска влада, у делу њене одговорности, у великој мери очистила Велики Бачки канал и истакао да је неопходно да се што пре од стране Европске уније крене у чишћење деонице канала од Куле до Врбаса.

"Када завршимо чишћење Великог Бачког канала и реке Криваје моћи ћемо да кажемо да смо урадили важан посао у области заштите животне средине", рекао је Мировић.

Обиласку радова присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић.

 

 

 

Извор: Танјуг