Вести

Мировић: Српска Војводина се чврсто угнездила у срцу народа

Ми данас обележавамо заиста један велики дан, дан на који је начињен први значајан корак ка остварењу великих снова, не само српског, него и других народа који су у то време живели у овом делу тадашње Аустроугарске царевине, сна о слободи, сна о једнакости, сна о уједињењу, изјавио је председник Покрајинске Владе, Игор Мировић на свечаности поводом 173. годишњице Мајске скупштине у Сремским Карловцима, одржане 13. и 15. маја 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине.

"У вечној борби различитих политичких интереса, српска Војводина створена на данашњи дан 1848. године није трајала дуго и није била ни изблиза онаква каквом су је њени творци замишљали, али се попут својеврсног политичког завета чврсто угнездила у свести и у срцу народа, и чак и када је формално укинута наставила да га подстиче да се и даље бори и да и даље сања", додао је Мировић.

"Управо захваљујући томе, тачно седам деценија касније, 25. новембра 1918. године на Великој Народној Скупштини у Новом Саду на којој се Војводина присајединила Краљевини Србији, снови о слободи, једнакости, уједињењу, напретку, равноправности су и досањани, једном и заувек, и за тадашња, али и за сва претходна и сва будућа поколења, укључујући и нас који данас одајемо почаст свим великанима из 1848. године и свих других преломних година наше историје, укључујући и оне који ће то све чинити и после нас", саопштио је Мировић.

Мировић је напоменуо да је прошлост изузетно важна, и као искуство, и као поука, и као путоказ, као и да никада не смемо и нећемо да је заборавимо.

"Ипак на овај дан сећања на велики догађај из прошлости Војводине, желим више да говорим о њеној садашњости и будућности. Војводина данас је заједничка кућа за све који у њој складно и равноправно живе, без обзира на њихов број, на њихову националну припадност верско или било које друго опредељење. И Војводина ће то, будите уверени, бити и сутра, Војводина данас то је нераскидиви део Републике Србије, који је коначно изашао из једне фазе економске регресије и развојне инфериорности, који се вратио улози која му по свему припада, улози покретача и носиоца развоја целе наше земље. И тако ће, у то нико не треба да сумња, бити и сутра. То потврђују нови коридори, аутопутеви, брзе саобраћајнице, оне које се већ граде и оне које ће почети да се граде ове године, то потврђују мостови, бројне фабрике, научно-технолошки паркови, клинички центри, болнице, нове школе, обданишта и све друго што већ градимо и што ћемо градити и изградити у будућности", додао је Мировић.

Коначно, Војводина је носилац највиших заједничких и појединачних стваралачких домета у свим сферама друштвеног живота, закључио је Мировић.

"Нису ли за то најбоља потврда импресивни резултати који наши људи постижу и у областима науке и уметности, за које ћемо управо данас двојици изузетних стваралаца доделити највиша покрајинска признања на којима им унапред од срца честитам. Да, јесу, и тако ће на понос свих нас бити и убудуће. Та и таква Војводина је наш заједнички циљ и одговорност и обавеза. Одговорност према нашим прецима који су је стварали кроз вековну борбу, чији део је била и Мајска скупштина 1848. године и са којом се данас поносимо и са којом се данас са пијететом сећамо. И обавеза да је генерацијама које ће доћи после нас предамо још богатију, успешнију и просперитетнију него што је она то сада. Уверен сам да смо у томе успешни. Ми ћемо, у то сам сасвим сигуран, заједничким снагама то и учинити", саопштио је Мировић.

Мировић је уручио покрајинска признања у области науке и уметности "Милутин Миланковић" и "Павле Јовановић" за 2020. годину – редовном професору Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Новом Саду проф. др Сергеју М. Остојићу, као и академском сликару Драгану Стојкову.

 

 

Извор: РТВ