Вести

Наш тим може све да мења

- Можете ли да обезбедите бољи живот, ако новој влади већ сада у каси фали најмање три милијарде евра?
- Ситуација јесте тешка. Разлога је много, од корупције до лоше политике, јавашлука и незнања, али ова влада има и појединце и тимове спремне да учине све да се с проблемима избори. Борба против корупције и криминала је први корак ка бољем животу. Морамо да спроведемо велике уштеде кроз смањење државне администрације и укидање непотребних агенција. Донећемо нови закон о јавним набавкама, којим се штеди 600 милиона евра годишње, а то вам је, на пример, једна термоелектрана. Повећаћемо запосленост кроз сигуран и транспарентан инвестициони амбијент. Не сме никада више да се деси да се министри договорају у четири ока са потенцијалним инвеститором, а да онда пошто нису „задовољни“ све учине да до инвестиције не дође. Тај ко то буде радио неће бити део владе.

- Шта ће новој власти бити већи изазов: тешко економско стање или најављени притисци да се успоставе добросуседски односи са КиМ?
- Рекла бих да је новој влади све изазов имајући на уму тешко економско, социјално, политичко, али и медијско стање. Као никада до сада, иако још није ни састављена, ова влада је дочекана на нож. Биће нам тешко, али имамо принципе у свим питањима, јасне циљеве и план приоритета, као и стратегију изласка из кризе. За мене је значајно да владу чине људи који знају да донесу одлуке, у интересу грађана, а не њих самих. Јер, до сада смо гледали премијера као потрчка председника државе, министре богатије од већине грађана, а неуспешне и корумпиране директоре јавних предузећа чије су плате и преко 10.000 евра, у земљи у којој је просечна плата 28 пута нижа и у којој се људи пребројавају да купе хлеб и млеко.

- Ако лично будете у влади, који бисте први потез повукли?
- Србија је у енергетској кризи већ годинама и они који су је довели до тога морају за то да одговарају. Проблема је много, од припреме за грејну сезону, до решавања питања плата рудара у подземној експлоатацији угља, јер су се они који су управљали дрзнули да потроше њихове паре. Избори су им били значајнији од живота и породица рудара. Подизање енергетске ефикасности, отварања нових рудних поља, подизање снаге постојећих и подизање нових енергетских објеката задаци су у енергетици и рударству.

- Говорите као будући министар енергетике. Да ли ћете бити на тој позицији?
- На то питање не могу да одговорим, јер ће се на седници Главног одбора странке крајем недеље утврдити кадровска решења за министарска места.

- Зашто тражите министре у другим странкама, када се хвалите да имате најбоље кадрове? Нудили сте функције Делевићевој, Јешићу, Љајићу...
- Богатство сваке земље су људи и ниједна странка нема право да поседује тапију на људе и њихово знање. Наша странка има више од 330.000 чланова и кадрове из свих области, али су наша врата отворена свима који могу и знају да раде посао, ма где били и којој год странци припадали. Невероватно је да се таква идеја дочекује врло негативно у медијима, уместо да буде похваљена.

- Могу ли жестоки ратови које сте у кампањи водили са Дачићем и Динкићем да се одразе на рад владе? Да ли стрепите да ће  вас бирачи казнити због савеза са УРС и СПС?
- Стрепим од сиромашне Србије, од тога да сваким даном док траје фомирање владе људи остају без посла, а деца без три оброка. То је највећа брига нове владе.

ЕНЕРГЕТСКИ ТАЈКУНИ ПОСТАЛИ ДРЖАВА У ДРЖАВИ
КАКО мислите да решите нагомилане дугове ЕПС и да ли је ваш кадар Александар Обрадовић кандидат за директора тог предузећа?
- Наплата електричне енегије и проблем старих дуговања само су неки од проблема. Не отворити ниједно рудно поље, док се у исто време зна да расте потрошња струје, говори не само о немању стратегије, већ лошем управљању ЕПС. Неки енергетски тајкуни постали су држава у држави управо захваљујући оваквој политици руководилаца ЕПС. У групи наплативих потраживања требало би разграничити колико је потрошена електрична енергија, а колики је износ камата, са циљем да се један део камата отпише. Дужницима ће се понудити репрограм дуга. А, за директоре јавних предузећа биће организовани конкурси. Верујем да ће они који знају да раде водити тако важна предузећа.