Вести

Не пристајем на уцене СРС

• Како је протекао састанак? О чему сте још разговарали?
Коалиција на локалном нивоу је била основа нашег разговора. Такође, било је речи и о томе да понудимо сарадњу не само СРСу, која је у опозицији, него и странкама из владајуће коалиције. Зато што је у питању локални ниво, и зато што то не представља ни сарадњу ни сукобе на републичком нивоу. А потом смо разговарали о томе како можемо да стигнемо до ванредних парламентарних избора, и поново договорили ту врсту деловања која је потпуно нормална и, чини ми се, потпуно прихватљива за све политичке странке у Србији, а не само за СНС и ДСС.


• О којих пет принципа сте се договорили?
Прво, Косово је наше, војно смо неутрални, статут Војводине не може да прође у облику који је супротан Уставу Србије, затим формирање локалних власти и расписивање ванредних парламентарних избора. То се не односи на ПУПС-ЈС и СПС, нити је то услов за коалицију на локалном нивоу. Тако да ту нема основа ни за какве спекулације да неко некога може да превари. СНС није направљена да би некога варала, а, са друге стране, све је то јавно. Зна се да у Србији онај ко превари оно што је јавно договорено губи популарност и да то грађани Србије не воле.


• Хоће ли и Коштуница сарадњу са странкама из власти, конкретно, са ПУПСом, ЈСом и СПСом?
- Није било никаквог противљења. То јавно изјашњавање ЈСа и ПУПСа, уз мој наговештај да би о томе требало разговарати и са СПСом, потпуно је прихватљиво и за Коштуницу. Тако да ту нема основа ни за какве спекулације о сукобима. Са Коштуницом сам разговарао у четири ока, а имаћемо још један разговор. Тражио је два дана да покуша да разговара са радикалима. Рекао сам: „Како да не, уопште не одбијам, нити желим једним гестом да одбијем СРС. Разговарајте ви сад са њима, мени нису одговорили на веома љубазно писмо којим сам им понудио сарадњу". Ако хоће да одговоре ДССу, нека одговоре, ако неће, шта да им ја радим. Вероватно да је он са њима већ разговарао и да ће ми у данашњем сусрету рећи шта је закључено. Мој став знате: нема уцењивања и условљавања. Сешћемо и разговараћемо, не треба ми никакав медијатор, хоћу директно да разговарам. Наша је обавеза, као најјаче странке на овим изборима, да формирамо владајућу већину и то ћемо учинити.


• Колике су шансе да се то догоди, да овај пут заиста направите власт?
Мора да се догоди! Прво, грађане смо извели на допунске изборе зато што претходно изабрани одборници нису могли да се договоре. Нису ваљали. Они који не могу да се договоре, они не ваљају. Ми сад морамо да докажемо да ваљамо и да можемо да се договоримо. И сигурно у све те три локалне самоуправе постоји већина која може да се договори. Идемо природним путем, обједињујући опозицију. Ако то не буде било могуће, обратићемо се странкама на власти. И они не смеју да одбију.


• Да ли сте им се већ и званично обратили?
Изван јавног иступа ПУПСа и ЈСа и приватних телефонских разговора, које углавном има Александар Вучић са многим људима, ја стварно нисам никога звао, ни са ким разговарао. А ако се то догоди, биће веома озбиљно и после тих разговора уследиће коначни договори.


• Када бисте могли га разговарате са њима званично?
- Чим чујем од Коштунице шта је договорено са СРСом.


• Хоћете ли се опет састати само ви и Коштуница?
Да. Касније ћемо укључити и сараднике.

 

 

Немам сукоба са Коштуницом

• Тврдите да је разговор са Коштуницом протекао у пријатељској и опуштеној атмосфери, без неповерења са било чије стране?

Не може да буде сукоба, јер ја не провоцирам сукоое, а никада нисам преварио било кога у политици, никада нисам погазио реч, нити променио ставове.


• Али, Коштуница јесте.
Коштуница јесте, али зна да је због тога кажњен од стране грађана. Тако да то сигурно више никада неће да се деси.