Вести

Недимовић: Дигитализација у пољопривреди неопходна

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће свим пољопривредним произвођачима бити омогућен приступ субвенцијама. 

"Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локалних самоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике, и у месним канцеларијама моћи ће људи да поднесу своје захтеве електронским путем", рекао је Недимовић.

Влада Србије усвојила је измене Закона о пољопривреди, које предвиђају увођење новог електронског система у пољопривреди и брзу исплату Ипард подстицаја.

Хоће ли се 350 хиљада пољопривредних газдинстава снаћи у новом дигиталном систему пољопривреде?  

Недимовић је рекао да је дилема да ли ће моћи да се пољопривредним произвођачима омогући да имају приступ субвенцијама.

То, како je рекао, неће бити преко ноћи, следи период од годину дана имплементације читавог система.

"Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локалних самоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике, да чак и у месним канцеларијама могу људи да поднесу своје захтеве електронским путем - пољопривредне стручне службе биће на располагању", рекао је Недимовић.

"Ово је 21. век, прелазимо да радимо без папира, имамо годину дана за имплементацију, кренућемо преко неких пројеката Светске банке, имаћемо пилот пројекта за електронске пријаве, а од 1. јануара 2023. године да кренемо у пуну имплементацију свега - где се исплаћује по грлу, хектару. Предложићемо Скупштини да у недељама испред нас усвоји предлог закона", рекао је Недимовић.

Очекује да током новембра буде на дневном реду и плус везано за Ипард, убрзавање исплате "где ћемо омогућити сваком ко добије решење да 50 одсто новца добија одмах, а 50 одсто по реализацији инвестиција, до сада је то било кад се заврши инвестиција добијете сав новац".

 

Ипард 3

"Желимо да убрзамо причу и да помогнемо пољопривредницима да што више кроз Ипард акумулирају средстава, рекао је Недимовић.

"Издали смо близу 80 милиона евра решења из Ипарда, задња три конкурса која су завршена или су у току носе највише пара, скоро 70 или 80 милиона евра, немојте да се бринете, идемо и корак даље, преговарамо о Ипарду 3 - биће усвојен у децембру ове године", рекао је Недимовић.

"То је попут Ипарда 2, паре за механизацију, објекте, фарме, системе за наводњавање, воћњаке, рурални туризам, пољопривредну инфраструктуру, путеви, атарски путеви - ред величне око 300 милиона евра за Ипард 3, од јуна креће имплементација", подвукао је Недимовић.

 

За субвенције ће се конкурисати електронски

"Имаћемо прелазни период у оквиру ког ће се ићи паралелно. Прошле године смо за месец дана имплементирали систем електронске пијаце, подношење захтева за ковид помоћ за пољопривреднике, данас је дигитализација у пољопривреди неопходна. Постоји робот за мужу, желимо да одемо испред свог времена, ово немате у ЕУ, они имају један део, српска ИТ прича је прича испред свих", рекао је Недимовић.

"Можемо и ми нешто да иновирамо, нападамо препоне које још нико није нападао, успећемо у томе. Електронска пријава, сви то сада раде, ко хоће да ангажује радника у воћњаку, у пластенику може да путем телефона пријави радника, порезе и доприносе све да реши, то смо први урадили, спојили ИТ и аграр", истиче Недимовић.

 

Сетва и ђубриво

Према Недимовићевим речима, једна истина је да је минерално ђубриво поскупело, а цене пољопривредних производа су доживеле драстичан скок, имате историјски маскимум цена.

"Много је важније за произвођаче да им аутпути буду на високом нивоу. Јесте да су инпути сада порасли, али кад направите нивелацију видите да је на пример, за 3 килограма пшенице било килограм НПК вештачког ђубрива, тај однос је и сада", рекао је Недимовић.

Како је рекао, држава је нашла механизам да помогне за сетву, продужили смо краткорочне кредите за репроматеријал, по каматној стопи од 1 или 3 посто, грејс период од 12 месеци, много је јефтиније него кад уговарају пољопривредну производњу на зелено.

Раније пољопривредници узму семе, ђубриво па плате откупљивачу кад буде жетва, а ово платиш 1 или 3 одсто кредит и до 10 пута је јефтиније, објаснио је Недимовић.

Један одсто је камата за млађе од 40 година, за жене носиоце газдинства, за све остале 3 посто, 6,5 милијарди динара смо пласирали, велике су калкулације са ценом ђубрива, просто се узима кредит, само меница треба, продужен је рок, истакао је Недимовић.

 

Траже се решења са руским партнерима 

"За пролећну сетву кренућемо раније у причу, криза је у свету, делимично ће се рефлектовати у Србији, покушавамо да нађемо решења са руским партнерима који производе уреу, да омогућимо прихрану усева у марту, спремамо се, направили смо радне групе", подвукао је Недимовић.

Говорећи о ребалансу буџета, Недимовић указује на две ствари, новац ће ићи на исплату већих премија за млеко, и други део за субвенције.

"Повећан је број пољопривредника, да нема профита нико се тиме не би бавио", закључио је Недимовић.

 

 

 Извор: РТС 1