Вести

Недимовић: Одлука да Брнабић буде мандатар донета је једногласно

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да очекује да ће нова влада бити формирана за две до три недеље.

Недимовић је додао да је одлука председника Александра Вучића да место мандатара за састав нове Владе повери Ани Брнабић "права ствар" и да је то најбоље решење у овом тренутку.

"Очекујем да седница председиштва странке буде током следеће недеље, да би мандатарка имала довољно времена да изабере свој кабинет, министре и после буде и седница главног одбора, а потом да уђемо у скупштину са новим законом о министарствима и влади, свиме што је потребно", рекао је Недимовић.

Недимовић је навео да процењује да би за две до три недеље могла да буде формирана влада.

"У сваком случају завршићемо тај посао у уставном року", рекао је Недимовић.

Упитан да ли ће бити министар пољопривреде и у новој влади Недимовић је одговорио да је то питање за Ану Брнабић, а на питање да ли би то желео, он је рекао да највише воли да ради у свом граду - Сремској Митровици, али да стоји на располагању.

"Видећемо шта ће бити следеће недеље", додао је.

Навео је и да је одлука да Брнабић буде мандатар донета једногласно.

"Оправдано је председник предложио њу, а ја лично увек и у сваком тренутку за њу подигнем две руке и мислим да је она најбоље решење у овом моменту", рекао је Недимовић.

Недимовић је рекао да се на јучерашњој седници председништва странке разговарало о циљевима нове владе, а да су то без сумње побољшање животног стандарда, реализација програма Србија 2025 у пуном капацитету, да се настави развој инфраструктуре и свих започетих пројеката, одржавање здравствене сигурности, јачање војног потенцијала.

Упитан да ли је са Вучићем раније разговарао о премијерском месту како се спомињало у јавности, Недимовић је рекао да није.

"Разговарали смо како све треба да функционише, али директно о томе не", истакао је.

Упитан да ли се осећа сигурно у новој влади, рекао је да нема ниједну дилему, али да ће бити како каже мандатар и страначки органи.

"Ја сам више пута рекао и клупа за резервне играче је добро место, можете увек ући са клупе и дати гол", одговорио је Недимовић.

Такође је додао да не види себе у другом ресору, осим пољопривреде.

 

У четвртак креће извоз јабука у Индију

Недимовић је најавио да ће у четвртак почети извоз јабуке из Србије у Индију.

Недимовић је рекао да ће у четвртак бити послато осам контејнера јабуке бродом ка лукама у Индији и да ће то бити први контигент и нека врста пробе како би у Индији видели какав је квалитет српске јабуке.

Недимовић је рекао да је важно да се отварају нова тржишта.

Такође је рекао да у последње две године захваљујући сарадњи са Управом царина и Пореском управом није било проблема са враћањем пошиљки због неодговарајуће робе, односно квалитета.

Рекао је да је због тога раније могао да буде угрожен извоз у Русију, али да се ипак то није десило и да данас са колегама из Русије постоји одлична сарадња те да се пошиљке добро прате захваљујући електронским системима.

Навео је и да је ове године владала велика потражња за шљивом и малином.

Такође, подвукао је да је ова година рекордна и што се тиче остварених резултата у ратарству и да је принос кукуруза 30 одсто већи у односу на десетогодишњи просек.

Министар је рекао да су приноси рекордни већ три године заредом и да је на неким површинама износио и 10 тона по хектару, а да је такође цена никад боља.

Нагласио је да свега има довољно, као и складишних капацитета без обзира што нико није могао да предвиди толики принос.

"Продајемо као никад. Нико није пројектовао оволике приносе. Што се нас тиче, искористили смо корону", рекао је Недимовић.

Говорећи о ДФЦ, навео је да очекује да ће они имати слуха за пројекте из ове области.

"Што се тиче стартапова у пољопривреди, ми смо то покренули још пре неког времена. Мислимо да су грантови од 15.000 евра добри. Тема са ДФЦ нам је и развој женског предузетништва у пољопривреди", рекао је Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва