Вести

Недимовић: Српска пољопривреда бележи добре резултате

Потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, заједно са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом, посетили компанију АБД Пром у Јевремовцу и упознали се са пројектом соларне електране која је део ИПАРД инвестиције, и најавили нове грантове за пољопривреднике.

Недимовић је изразио задовољство јер је овим пројектом домаћинство Јаковљевића остварило свој сан и успео да реши проблем трошкова електричне енергије.

"Ја сам разговарао са њим и он ми је рекао да су трошкови енергије били од осам до 10 одсто. Знате колико је када то не буде више трошак и кад се врати инвестиција за четири године? Да нема ИПАРД-а то би било за десет година. Замислите кад он у наредних 15-20 година, колики је век ових панела, не буде имао тај трошак, то остаје као профит и он може да користи тај новац за инвестирање. Са друге стране он је пионир који својим примером показује да у техничко-технолошком смислу померамо српску пољопривреду неколико корака унапред", рекао је Недимовић.

Ово што је он урадио, биће пример за целу Србију, додао је Недимовић и подсетио да су сличне реакције биле када су увођени роботи у мужи крава и најавио нови конкурс за роботизацију крајем децембра.

Циљ је, како је истакао, дигитализација у пољопривреди како би пољопривредници могли захтев да подносе електронски и прате цео процес, што ће убрзати обраду захтева и подићи транспарентност. Недимовић је нагласио да српска пољопривреда у овој години бележи добре резултате што се тиче извоза.

"Ове године ћемо сигурно премашити извоз од пет милијарди долара, а о томе смо само сањали пре десет година. Тада није било више од две милијарде долара. Са оваквим и сличним пројектима, а немојте заборавити да смо ми сада имали два велика пројекта кроз ИПАРД, један за меру 3 и за меру 7, и кроз то смо до сад највише новца пласирали. Следе нам брзе објаве, јер морамо брзо да обављамо процес. Због тога се радујем што ћу са својим колегама брзо испреговарати ИПАРД 3. Већ чујем од ''неверних Тома'' да се ИПАРД 2 завршава и да нема више пројеката, а он је већ ту и ја ценим да од јуна месеца улазимо и у то".

Недимовић је рекао да уз српски новац за пољопривреду, који ће бити драстично већи у 2022. години него у 2021. години, са једне, а са друге стране имамо заједничке пројекте од Светске банке, тако да ја могу да позовем пољопривреднике да аплицирају, а ми ћемо дати све од себе да то што пре реализујемо", истакао је Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг