Вести

Недимовић: Због невремена свако домаћинство ће добити помоћ од државе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић због невремена које је последњих дана нанело штету пољопривредницима, рекао је да је заједно са локалном самоуправом урађена процена штете и да ће свако добити подршку у зависности од оштећења.

Влада је и на данашњој седници, а и пре седам дана донела одговарајуће акте у том погледу. Пре неколико дана донет је посебан програм за санацију штете која постоји на приватним објектима, где су објекти разврстани у пет категорија, тако да ће свако добити подршку од 120 до 600 хиљада динара, у зависности од степена оштећења, навео је Недимовић.

Како додаје, што се тиче пољопривредног земљишта било је речи углавном о поплавним таласима, када се изузме град, које су направили бујични токови и ту ће бити донет посебан програм владе.

Што се тиче града, мислим да смо сто пута причали на ову тему. Оно што је несумњиво, то је да морамо да комбинујемо два степена заштите. Један је физичка заштита, у виду противградних ракета, противградних мрежа, а са друге стране и финансијску заштиту у погледу осигурања. Ту морамо доста да радимо, да заборавимо на оно „неће мене“, наглашава Недимовић.

Недимовић је истакао да због обилних падавина од једне речице настаје невероватна бујица која носи све пред собом, и онда она у распону од 30 - 50 метара покупи све што јој се нађе на путу.

Морам рећи да је 2014. године доста урађено, решен је Алексинац, Нови Пазар, Лучани. Ми више немамо те сцене на тим просторима, које су раније правиле те реке. Чињеница је да морамо да радимо на доста акумулације, како би правили каскадне системе за заустављање брзине воде која иде, казао је Недимовић.

Према његовим речима, мали број пољопривредника осигурава своје земљиште и засаде, а јако је важно осигурање у воћарству и повртарству.

Држава даје 40 одсто премије осигурања, што је скоро пола, а сада ћемо да радимо на простору који је најризичнији, простору око Дрине, рекао је Недимовић.

Говорећи о културама које су највише страдале, Недимовић је рекао да постоји директна штета настала дејством града, али и индиректна штета.

Директна штета је на вишњи и рецимо на малини, а индиректну на нектарини, где је штета настала услед огромне количине воде. Све је повезано. Ово је чудна година, погледајте колики је кукуруз, али постоје болести које се могу појавити услед велике количине влаге. Пољопривреда је толико комплексна да свега што има превише, зна да шкоди, навео је Недимовић.

Како каже, сунцокрет и кукуруз су добро, али да је због влаге на неким местима дошло до пуцања зрна пшенице.

Држава је претходне недеље изашла са интервентним откупом пшенице по цени од 18 динара, што је добра цена, казао је Недимовић.

Говорећи о говеђем месу, Недимовић је рекао да постоји ствар која је добра за ову државу, а то је отворено тржиште са Турском, и да је Србија испунила квоту.

То је пет хиљада тона бесцаринског извоза меса, то је довело до нагле потражње за говедином, цена је скочила са 1,9 евра по килограму на 2,15 - 2,20. То је систем понуде и потражње. Ми сада морамо да појачамо присутност говеда на простору Србије, навео је Недимовић.

Недимовић је изјавио да после осам година приче о ИПАРД-у Србија данас има прве конкретне уговоре.

Према његовим речима, за ИПАРД је стигло 504 апликација, првих десет уговора је уручено, као и да ће у наредних два до три месеца биће сви обрађени.

Говорећи о најављеној посети Либерији, Недимовић је рекао да је Србији јако важно што је та земља дала подршку по питању КиМ, као и да је јако битно да се Србија врати на тржиште Африке.

 

 

Извор: Пинк