Вести

Николић: Банке да улажу уместо да спекулишу

Обилазећи фабрику "Сојапротеин" заједно са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакабартијем, Николић је указао да је то добар пример како једна банка може да учествује на судбину фирме са којом сарађује.

"Ово би могао бити пример многих нашим пословним банкама, чија руководства би требало да се ману спекулација на тржишту хартијама од вредности, новцем и финансирањем сумњивих или непостојећих пројеката већ да се угледају на ЕБРД, која је дошла најпре да би кредитирала, затим помагала да друге банке кредитирају, а онда постала и деоничар"објаснио је Николић у изјави новинарима.

Он је поновио да је Србији потребна развојна банка, из које би сваки грађанин добијао средства, а не да се она деле партијским друговима, већ, како је навео, онима који ће моћи да их врате и да подижу Србију.

У случају "Агробанке" Николић је рекао да истрага треба да установи ко је био коруптиван.

Честитајући управи Викторија групе, у оквиру које послује "Сојапротеин" на добрим резултатима, Николић је поновио да ће Србија у наредном периоду морати много да улаже у пољопривреду и енергетику.

Људи се морају уверити у то да се од пољопривреде може лепо и добро живети, поручио је Николић и поновио да је управо компанија "Сојапротеин прави пример, јер Викторија група није допзвозила да она пропадне него је развила добар производ и подигла га, како је рекао, до "великих висина".

Србија производи генетски немодификовану соју, подвукао је Николић, указујући да "ће сви у свету можда производити само генетски модификовану храну" и да ће тада морати да се обрате Србији да помогне са својим производом.

"Србија никада неће приступути групи земаља која производе генетски модификовану храну. Нисмо толико сиромашни да морамо сами себе да убијамо", подвукао је Николић.