Вести

Обрадовић: Јединствена управна места отворена данас за грађане Пирота и Куршумлије

Грађани и грађанке Пирота и Куршумлије од данас добијају Јединствено управно место на коме ће моћи све своје послове у граду и општини да обаве на једном месту.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу, Марија Обрадовић, у Пироту је, заједно са градоначелником Владаном Васићем отворила просторије Јединственог управног места, а у Куршумлији са председником општине, Родољубом Видићем. Пирот и Куршумлија су за овај пројекат добили буџетска средства на конкурсу Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Обрадовић је позвала становнике Пирота и Куршумлије да од данас своје захтеве подносе у просторијама Јединственог управног места, у којима ће их запослени уверити да локална администрација постаје њихов сервис.

''Грађани Пирота и Куршумлије дођите у Јединствено управно место и на једном месту, једном шалтеру, предајте свој захтев, а ваша управа даље ради за вас. Позивам вас, грађане Пирота и Куршумлије, градоначелника Пирота и председника општине Куршумлија, људе запослене у Јединственом управном месту, али и све друге из локалних власти, да вам појасне значај овог места, да вас упознају са новинама које се данас уводе у рад и шта то конкретно значи за вас. Од данас нема шетања од шалтера до шалтера, нема додатних папира које ће вам неко тражити, већ ће за вас то радити ваш град и општина“, поручила је министарка Обрадовић.

Обрадовић је честитала руководствима у ове две јединице локалне самоуправе и запосленима у управама на капацитету и снази да успоставе Јединствено управно место у својим срединама и изразила наду да ће се обим услуга које пружају грађанима сваким даном проширивати.

Пирот и Куршумлија су 12 и 13. јединица локалне самоуправе у Србији које су успоставиле Јединствено управно место. У Пироту ће грађани на 19, а у Куршумлији на 13 шалтера, моћи да подносе различите врсте захтева, брже дођу до уверења и потврда, поднесу захтев за грађевинску дозволу, лакше остваре права из области дечје и борачко-инвалидске заштите или образовања, остваре право на бесплатне ужине и уџбенике, као и да на једном месту остваре право уписа или промене података у евиденцијама јавних предузећа.

До сада је Јединствено управно место отворен у Лазаревцу, Шапцу, Житишту, Смедеревској Паланци, Белој Паланци, Сомбору, Крушевцу, Власотинцу, Ужицу, Горњем Милановцу и Рачи.

До краја године Јединствено управно место се отвора у Старој Пазови, а општине Параћин, Топола и Косјерић потписале су почетком децембра уговоре о успостављању Јединствено управно место, чије се отварање очекује наредне године.

 

Дисциплином и поштовањем мера против Ковида

Обрадовић је апеловала на све грађане Топличког округа, али и целе Србије да поштују епидемиолошке мере, јер је то једини начин борбе против корона вируса.

Министрка је рекла да је за сваку похвалу понашање грађана током обележавања славе Светог Николе, коју слави највећи број породица у Србији.

"За сваку је похвалу понашање око Светог Николе, јер су они који славе, то учинили дисциплиновано, у кругу породице, чиме смо показали да смо озбиљни и свесни опасности и да је једини начин борбе против ковида строга дисциплина и поштовање мера", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је додала да је, и поред свих аплауза, такво понашање за славу била и највећа подршка и почаст одата свим нашим здравственим радницима.

 

 

Извор: Танјуг