Вести

Обрадовић: Подршка за 100 општина у достизању финансијске независности

У Министарству државне управе и локалне самоуправе потписан је Меморандум о разумевању између тог министарства и Швајцарске Конфедерације којим је омогућен наставак програма "Општински економски развој у источној Србији".

Меморандум о разумевању потписали су министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и амбасадор Швајцарске Урс Шмид.

Обрадовић је истакла да ће се програм у вредности од 5,2 милиона швајцарских франака реализовати до 2025. године.

"Овим средствима подржаћемо 100 јединица локалних самоуправа у области ефикасног администрирања локалних финансијких прихода, 44 јединице локалне самоуправе ће добити пописиваче имовине, која до сада није регистрована, ради опорезивања, а 20 јединица локалних самоуправа имаће прилику да у интензивној сарадњи напредује у области учешћа грађана у доношењу одлука на локалном ниову", рекла је Обрадовић након потписивања.

Обрадовић је навела да ће општине бити изабране на конкурсу који ће заједно реализовати то министарство и СКГО.

Обрадовић је позвала све општине које то до сада нису учиниле да узму учешће у новој фази програма који, како је рекла, има за циљ достизање финансијке независности локалних самоуправа и грађење поверења између грађана и општина и градова.

Шмид је истакао да је ово само један пример дубоке сарадње између Србије и Швајцарске, подштивши да две земље ове године обележавају 30 година сарадње.

 

 

Извор: Танјуг