Вести

Обрадовић: Процена да треба да се вакцинише 4 милиона људи

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, изјавилa је да је процена да у Србији око четири милиона људи треба да се вакцинише, а пошто се примају две дозе, значи да нам треба осам милиона доза.

"Треба да будемо поносни, јер на западном Балкану нема земље која је овако добро обезбедила вакцине", изјавила је Обрадовић.

Навела је да се на сајт "euprava.gov.rs" до осам часова јутрос пријавило се 85.088 људи за добијање вакцине против ковида 19.

Министарка Обрадовић је навела да се на сајту еуправе попуњава и рубрика о томе коју вакцину грађани желе да приме, како би држава знала колике количине одређених вакцина треба да набави.

Ни једна вакцина неће бити купљена на основу политичког става, додала је Обрадовић.

Обрадовић је најавила да ће од четвртка, 14. јануара, Министарство на чијем је челу објавити телефон контакт центра преко кога ће за вакцинацију моћи да се пријављују грађани који немају интернет.

Обрадовић је додала да ће после пријављивања за вакцинацију бити направљен план вакцинисања и одређивање пунктова у целој Србији на којима ће имунизација бити обављана.

Министарка Обрадовић је нагласила и да грађани који немају здравствено осигурање неће плаћати вакцинацију.

Додала је да ће они бити имунизовани у трећој фази вакцинације заједно са највећим бројем грађана Србије.

 

Локалне управе да буду опрезне код запошљавања

Попуштањем контроле запошљавања омогућили смо локалним самоуправама да у највећој мери саме одлучују о томе, али и даље морамо бити опрезни са новим радним местима, изјавила је Обрадовић.

"Изменама закона које смо крајем децембра усвојили у републичком парламенту на иницијативу Министарства државне управе, јесмо снажно релаксирали на првом месту локалне установе и државне институције да сами могу да одлуче о запошљавању. То значи да, ако је прошле године на било који начин отишло из ваше установе 10 људи, седам од тих 10 можете да примите без икаквих консултација, а за остале које желите да запослите тражићете салгласност као и до сада", објаснила је министарка.

Нагласила је да локални органи власти и за пријем нових радника о којима сами одлучују морају имати сопствена финансијска средства.

Захтев за сагласност на запошљавање преко те квоте, шаље се Министарству државне управе и локалне самоуправе које ће процењивати стварне потребе за запошљавањем уз сагласност Министарства финансија, додала је Обрадовићева.

Нагласила је да се сваки тај захтев мора ускладити са аранжманима који су постигнути са Светском банком и Међународним монетарним фондом.

"И даље апелујем на људе, посебно у општинама и градовима, да буду врло опрезни и да буду рационални при тражењу нових радних места. Питање је да ли им требају сви ти људи. Сада у корони један мали број људи је заиста остао да ради, а они који се иначе извлаче са посла и обављају мали проценат посла они су отишли на одмор, у изолацију...Руководиоци су рекли да мали број људи заиста ради. То су рекли градоначелници и сви остали да им од десет људи ради седам, осам", рекла је Обрадовићева.

Обрадовић је признала да највећи број запослених у локалним органима власти и предузећима јесте из Српске напредне странке, али је додала како има велики проблем јер не излази у сусрет захтевима за партијска запошљавања.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва