Вести

Обрадовић: Седница о КиМ даће сурово реалну слику, али и предлог решења

Седница посвећена Косову и Метохији даће стварно стање на КиМ, биће то сурова слика стварности, али и донеће предлог тешких одлука, које могу довести до могућег решења у неповољним околностима за нас, каже у интервјуу за „Блиц” потпредседница и посланица СНС Марија Обрадовић.

Сматра и да је важно да посланици различитих странака, и позиције и опозиције, изнесу свој став о овој теми и поручује да је срамота у овом тренутку ћутати о тој теми.

* Седница посвећена КиМ заказана је за 27. мај, очекујете ли да се посланици опозиције појаве и учествују у расправи?

- Добро је за Србију да опозиција учествује у тој расправи, мада њих изгледа не занима дугорочни поглед на будућност Србије. Тренутно привлаче пажњу својим одсуством, али на дуже стазе то нема ефекта, посебно што су пратећи садржаји, попут протеста и шетњи, пропали. Опозициони посланици су различитих мишљења, многи желе да се врате у парламент, али им Ђилас, Вук и Бошко прете осветом.

* Шта ће нам донети та седница?

- Посланици и јавност, у директном преносу, биће детаљно упознати са реалним стањем на КиМ, положајем Срба и неалбанског становништва, досадашњим покушајима и будућим потезима Србије око горућег питања за будућност наше земље. Биће то сурова слика стварности на КиМ, али и предлог тешких одлука, које могу довести до могућег решења у неповољним околностима за нас. Осим извештаја председника Вучића, важно је да посланици различитих странака, и позиције и опозиције, изнесу свој став о овој теми. Срамота је у овом тренутку ћутати. Неће бити бољег места за паметне предлоге од те седнице, на којој је државни врх, са представницима законодавне власти.

* Предстоји нам још један састанак под палицом Меркелове и Макрона у Паризу? Сличан је одржан у Берлину, мислите ли да смо близу промене формата дијалога између Београда и Приштине?

- Шта год они ставили на папир као коначно решење, предстоји нам тежак период имплементације тог договора, са живим људима на терену, који су учени деценијама да се мрзе и да заједнички живот није могућ. То ће бити кључни процес и за људе који тамо живе, али и за нас у региону, који можемо да помогнемо и убрзамо стабилизацију или наставимо да подгревамо нетрпељивости и сукобе.

* Председник Вучић је рекао да је његова идеја о разграничењу пропала. Где је решење односа са Приштином?

- За мене оружани одговор никад није решење, јер ћете опет сести за преговарачки сто. Лако је ратовати с туђом децом, зато ћу оштро бити увек против активирања војног одговора, инсистирајући на дипломатији. У Приштини није проблем обично становништво, него политичари, владајућа елита ратних злочинаца. Прочишћењем косовске политичке сцене, доласком млађих образованих политичара, који нису учествовали у сукобима ’90-их година, ратним злочинима и каснијим прогонима Срба и неалбанског становништва, добићемо шансу за здравије односе Београда и Приштине. Таквих има на КиМ, Харадинај и екипа њима не дају простор.

* Како гледате на одлуку да ове године неће бити ванредних избора?

- Ове календарске године не, али за 10 месеци нам истиче мандат и од јесени смо већ у конкретној кампањи, хтели то ми или не. Радујем се изборима, кад погледате бираче у очи, све вам буде јасно. Не треба вам истраживање. Е, сад… ови што ретко на терену гледају бираче у очи имаће проблем.

* Опозиција наставља протесте, овај пут организовањем слободних зона. Јесу ли успели да уздрмају власт?

- Ма, не. Мени су, онако… као нека алтернативна културна сцена. Атракција за туристе у Београду. Знам да се неки озбиљни, дугогодишњи посланици опозиције стиде ових акција, свесни су да је за Вучића ово као „пала мува на међеда”.

 

СНС ће добити нову енергију и људе

* Биће избори у СНС. Хоће ли бити изненађења, нових људи у високом руководству?

- Верујем да ће бити изненађења, и негативних и позитивних, како за кога. Углавном, СНС ће добити изборима нову енергију и нове идеје, то нам је потребно за нова времена и нове изазове који су пред нама.

 

Oпасна намера политичара у Црној Гори

* Пресуда о државном удару у Црној Гори прошла је незапажено, мало наших званичника се оглашавало. Шта ви мислите о њој?

- Та пресуда је део врло комплексне и опасне намере групе политичара у региону да до те мере подстакну мржњу, хаос, сукобе и нетрпељивост међу земљама у региону, како бисмо се бавили собом још неколико деценија, а не економијом и демократским развојем наших друштава. Грађани тако развијених друштава не гласају за политичаре који нуде зло, поделе и мржњу, већ за напредак и будућност унапређених привреда, економија и образовања.

 

 

 

извор: Блиц