Вести

Обрадовић: Стручном праксом лакше до посла

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је да 18 државних органа и пет државних универзитета данас потписују Споразум о сарадњи у пружању подршке јавне управе високошколским установама у образовном процесу.

Обрадовић је навела да први пут факултети и државни органи заједнички помажу студентима да поред теоријског знања стекну и практична знања и искуство у државним органима.

"Споразум о сарадњи потписаће данас 18 државних органа и пет државних универзитета - у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Новом Пазару. Дакле, обраћамо се студентима тих пет универзитета, надам се да ће убудуће прича бити много шира", наводи Обрадовић.

Објашњава да ће наши студенти имати могућност да се на тај начин упознају са радом ових институција.

"Значи 18 државних органа где је и Народна скупштина, где су и пет министарстава - Министарство правде, Министарство рада, запошљавања, Министарство просвете, Институција заштитника грађана, поверенице за равноправност, Канцеларија за информационе технологије, Секретаријати за законодавство. Наши студенти ретко током школовања, студирања имају контакта са овим институцијама у мери којима је њима потребна да би заиста сутра били способни да раде у неком државном органу односно у органу локалне самоуправе", наводи Обрадовић.

Како је рекла, млади тек кад се запосле имају могућност да теоретско знање стечено током студија примене у пракси.

"Наравно истовремено потписујемо и уговоре са пет локалних самоуправа и народски речено, када завршите факултет и запослите се тек тада заправо започиње ваша права припрема за ваше радно место и за ваш радни век. Сва она теоретска знања која сте стекли ви ћете сада конкретно у раду у канцеларији и у одређеном органу са другим колегама применити и схватити шта значи бити државни службеник. Та комуникација са колегама на послу и када научите процесе и процедуре у државном органу такође вам помажу да ви будете један комплетан државни службеник јер поред знања потребне су и оне друге компетенције да бисте ви могли да покажете и да дате максимум", објашњава Обрадовић.

Истиче да сваки државни службеник треба да буде оријентисан према грађанину, његовим потребама и привреди.

"То значи у овом тренутку да смо модерни, брзи, ефикасни. Да би та управа била она на локалном или државном нивоу заправо штеди и време и новац људима. И зато смо кренули са овом причом да заправо студентима завршних година покажемо да државна, јавна управа може бити њихов послодавац, да нас прихвате као пожељног послодавца и да по завршеним студијама се нама и обрате", наводи Обрадовић.

Најављује да ће се 4. и 5. новембра одржати сајам студентске стручне праксе.

"Сајам ће се дешавати онлајн, то ће заправо бити једна велика виртуелизована платформа где ће студенти моћи кликом на различите опције да изаберу у које министарство желе да оду. Мислим да ће то бити занимљиво младим људима посебно зато што је прилагођен јер ће студенти са свог рачунара, из своје собе или учионице моћи да приступе ка тих 18 органа", објашњава Обрадовић.

Истиче да је државна управа врло сложен и озбиљан систем.

"И потребни су нам људски капацитети, дакле није довољно да имате форму, потребни су људи који спроводе процесе и процедуре. То што су млади људи спремнији да уђу у државну управу то је наш залог за будућност да имамо уређен систем државне управе, а то смо и обећали кроз Стратегију реформе јавне управе", закључила Обрадовић.

 

 

Извор: РТС 1