Вести

Орлић: Део опозиције служи својим газдама, а не грађанима

Део опозиције који бојкотује рад Народне скупштине није се појавио ни на седницама на којима се разговарало о изменама Кривичног законика, односно о тзв. Тијанином закону, нити на седницама о ситуацији на Косову и Метохији. Члан Председништва СНС и народни посланик др Владимир Орлић каже да управо однос према оваквим темама најбоље описује карактер Ђиласа, Јеремића, Обрадовића и других остатака жутог предузећа ДС.

- Доказали су да им ништа није свето, да ни за шта не маре. Срамно избегавање да гласају за кажњавање оних који наносе незамисливо зло деци, или да макар реч кажу о мукама народа на КиМ, правдају инфантилним причама како су „потписали споразум са народом, па су у обавези, без обзира на тему“. Због неке безвредне којештарије коју су сами измислили, па онда сами потписали, решили су да најважнија питања за грађане Србије прогласе безвредним. Заборављају да су потписали, пре тога, још нешто. Тркали су се ко ће први да потпише петицију Фондације „Тијана Јурић“, хвалили се тиме и бестидно нападали скупштинску већину. А пре свега, потписали су заклетву као народни посланици. Обавезали су се да ће служити грађанима Србије, а уместо тога одлучили су да „буду у обавези“ према својим газдама, партијским и пословним. А те газде командују: Александар Вучић је подржао мере против убица деце, зато најснажније нападните те мере. Александар Вучић представља извештај о КиМ, зато ударајте и на њега и на извештај, односно, рушите Вучића на свему што каже или ради, макар тако срушили целу Србију.

* Да ли ти народни посланици и даље добијају плату за свој нерад и да ли се и даље редовно појављују у скупштинском ресторану?

- Нико се од фамозних „бојкоташа“, пријављених на скупштинску плату, није одрекао те плате, нити станова које им плаћа Скупштина. Уписују се у евиденцију посланика присутних на седници, сваки пут када Скупштина заседа, али се не појављују у сали.

* Чему онда служи то уписивање?

- За наплату путних трошкова, наравно. Скупштинску касу нико не бојкотује. У скупштинском ресторану су редовни, ту су се фотографисали у сред седнице о КиМ, коју су „бојкотовали“, те слике су обишле Србију. За већину посланика под редарском палицом Ђиласа, Јеремића и Обрадовића, прича о „бојкоту“ дошла је као сјајан изговор. Од почетка сазива уживали су у благодетима које се плаћају народним новцем, а у салу свраћали само кад промаше врата ресторана. Сада за то имају оправдање, које се зове „бојкот“. Ипак, и међу њима има оних који су се понашали озбиљније и који нису сагласни са наредбом да „бојкотују“, неки о томе све чешће проговарају и јавно. Међутим, страхују од одмазде јер знају да Ђилас не прашта. Неки су већ избачени из својих странака због одступања од слепог послушништва, а другима је таква судбина пред вратима.

* Како видите то што протести „1 од 5 милиона“ данас окупе једва стотинак људи у Београду?

- Од почетка је јасно да тајкунско-љотићевски картел бившег режима, скупљен с коца и конопца, не ужива поверење код народа. Лепо им је на почетку речено: оног момента кад се ви попнете на камион, људи ће отићи. Знају вас као злу пару, не могу да вас гледају, не верују вам ни да кажете „добар дан“. Нису послушали тада, зато их сада има колико за један мали шатор. И то не само у Београду. Шатор су расклопили и послали га да кружи Србијом, јер испада довољан да их прими све, на било ком скупу, било где. Себичне хохштаплере препуних џепова, штеточине које су земљу разориле и народ унесрећиле, неће да следи нико. То је и њима јасно, зато стидљиво саопштавају како „протести треба да престану, јер су испунили циљ“. Признају, тешка срца, да су доживели још један дебакл. Али, не секирају се много. Иду на море. Чекају их њихови Малдиви, хотели лукс категорије и егзотични коктели. Зна се шта су приоритети.

* Овогодишњи извештај ЕК о напретку Србије у ЕУ интеграцијама садржи и мноштво политичких оцена. Због чега такав приступ баш у овом тренутку?

- Овај политички тренутак је, као никада пре, оптерећен снажним притисцима због Косова и Метохије. Ту врсту притисака на Србију треба очекивати свуда, посебно када је реч о евроинтеграцијама. Са њима ћемо се суочавати све док Србија буде чврсто инсистирала на заштити својих државних и националних интереса, на ставу да никада неће прихватити да мора да изгуби све на КиМ, већ има намеру да се снажно бори за свој народ. А Србија коју предводи Александар Вучић управо такву позицију тврдо и принципијелно држи. Са друге стране, у ЕУ постоји чудна потреба да у извештајима праве по сваку цену „баланс“, како они то зову. Када је извештај у већини навода позитиван, они намерно наглашавају неке „проблеме“, чак и ако нису реално мерило стања, или нису ни приближно исте важности. Дакле, што више чудних оцена видите у извештајима из ЕУ, то значи да је Србија била успешнија, па је било потребно вештачки „избалансирати“. Политичке оцене у овогодишњем извештају истичу чињеницу да је Србија била успешнија него претходне године и да је број области у којима смо напредовали већи него икада.

* Како видите судбину Бриселског споразума? Да ли верујете да ће Приштина икада испунити своје обавезе?

- Ако то буде зависило само од воље Приштине, никада неће испунити обавезе из Бриселског споразума. Међутим, они слепо следе налоге својих међународних ментора, и ту постоји зрачак наде да ће ствари, можда, једном ипак моћи да се помере. Успемо ли да се изборимо за то да велики светски играчи уваже право Србије да има свој интерес и да то значи неку врсту компромисног решења на КиМ, они ће утицати на став Приштине. Зато је од немерљиве важности да подршка у народу напорима које предузима Александар Вучић, да до компромисног решења на КиМ дође, буде широка и снажна. Тај пут једини пружа бар промил шансе да се за било шта на КиМ, за свој народ и своју државу, на крају изборимо. Наравно да то знају и Ђилас, Јеремић, Тадић, Борко, Рада са Савског венца и којекакви Јакшићи, којима је циљ управо да Србија изгуби све, јер се надају да ће тако сломити Вучића и дограбити власт. Са друге стране, не треба да жалимо јер смо испунили обавезе из Бриселског споразума јер смо тиме успели да заштитимо интересе Срба на КиМ. Прво, успели смо да обезбедимо да их чува српска полиција, и да то буде признато од међународне заједнице. Пре споразума било какву српску безбедносну структуру КФОР је сматрао за непријатељску формацију. Успели смо да обезбедимо да Срби на Северу имају српске судије и тужиоце, такође признате од стране међународног фактора. Омогућили смо им да слободно бирају локалне власти, уместо да им их намеће Приштина. Коначно, и да Срби своје представнике имају у Приштини да штите интересе нашег народа на читавој територији КиМ. Тиме су незадовољни једино Ђиласови политички представници на Косову, навикли да их Приштина делегира на функције као лажне представнике Срба, а без било какве подршке у нашем народу. Срби на КиМ све ове ствари врло добро разумеју, зато их више од 90 одсто подржава Александра Вучића и његову политику.

 

Празник демократије у Скупштини Србије

* Шта нас очекује до летње паузе од дешавања у Народној скупштини?

- Народна скупштина наставља са радом и након редовног заседања, као што чинимо годинама уназад. Уз пленарне седнице, усвајање закона и међународних споразума, организујемо и јавна слушања, разматрамо извештаје независних државних институција, а формално започиње и процедура за измену Устава. Налазимо се, дакле, у периоду који је празник демократије и парламентаризма. Ко одлучи да тај период из чистог хира пропусти, нема право да икада више говори о демократији и парламенту. У првом наредном годишњем извештају, ЕУ ће морати да анализира Народну скупштину, чија је парламентарна пракса и изнад нивоа у европским земљама, па ћемо видети шта кажу на то.

 

 

 

Извор: СНС Информатор