Вести

Орлић: Не доводи се у питање гласање на КиМ

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић изјавио је данас да се ни на какав начин не доводи у питање регуларност избора одлуком РИК-а да се на Косову и Метохији спроведе упуство о одржавању избора.

Поводом навода посланичке групе Нова Србија - Покрет за спас Србије да је то упутство незаконито, Орлић је на конференцији за новинаре у парламенту појаснио да је Уставни суд приметио једну формалну ствар коју је навео у својој одлуци, односно да је организација и реализација избора у пракси на КиМ била регулисана документом који је акт ниже правне снаге од закона.

"Није ствар садржаја, суштине, слободе и демократије него једног формалног питања, да ли је реч о законском или акту ниже правне снаге и то је све", рекао је Орлић.

Он је рекао да је Уставни суд раније навео да уважава чињенице из реалности и живота које говоре да, нажалост, на КиМ из безбедносних разлога није могуће успешно до краја спровести изборе без помоћи ОЕБС.

"У томе је разлог зашто се избори организују тако и то не доводи ни на какав начин у питање њихову регуларност", рекао је Орлић који је додао да се избори на исти начин организују од 2012. до данас.

"Уколико имају амбицију да причају о регуларности, ти велики стручњаци, политички генији који су и данас показали да је по њима све дозвољено рећи и сваки коментар и увреда да су на месту ако су у форми питања, онда би могли да се позабаве тим питањима. Да сами кажу да ли је математика за основну школу довољна да се закључи да опозиција у РИК-у има већину" додао је.

Додао је, и да је лако проверити да у саставу појединих бирачких одбора опозиција има већину и да кад се већ коментарише састав бирачких одбора на КиМ и тамо опозиција има већину.

Орлић је рекао и да су наводи посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије о могућности крађе избора због процедуре очигледан покушај дестабилизације.

Он је рекао и да вођени нервозом Вука Јеремића, за ког су процене на почетку биле да ће освојити 18 одсто на изборима а данас су око пет одсто и падају и даље, износе бесмислице и лажи.

Поставио је и питање посланику Ђорђу Вукадиновићу да ли је успео да реши своја живота питања у новом посланичком клубу којим директно управља Јеремић.

Како је рекао у прошлом посланичком клубу ком је припадао, Вукадиновић је имао одређених материјалних проблема и "због тога се, тако бар наводе представници његовог прошлог посланичког клуба, са њима и разишао после покушаја да их рекетира за неких 300 и кусур хиљада динара месечно".

"Да ли је успео да постигне одговарајући договор у свом новом посланичком клубу. То би било добро да чујемо, то показује мотиве којима се ти људи руководе и зна се шта их покреће", рекао је он.

 

 

 

 

извор: Танјуг