Вести

Орлић: Резултат који направимо за државу је најважнији

Свако ко представља Српску напредну странку и политику председника Александра Вучића прихватио се важног посла. Сви ми са поносом учествујемо у историјским променама за Србију, увек пуног срца, што у бољу будућност нашег народа свако од нас угради и нешто сопственог доприноса, и то важи за све – без обзира на место на ком се налазимо, рекао је др Владимир Орлић, новоизабрани председник Скупштине Србије.

"Резултат који направимо за државу је најважнији, само он се гледа. То смо научили и тако радимо, сви заједно. Зато Србија данас, после деценија пропадања, коначно – побеђује.

* За ову функцију предложио вас је Александар Вучић. Чиме сте заслужили његово поверење и како ћете допринети подизању угледа Скупштине Србије?

- Бити уопште предложен за народног посланика на победничкој изборној листи "Александар Вучић – Заједно можемо све", подразумева огромно поверење. Тога су свесни сви наши народни посланици. Конкретне дужности додатно значе и конкретну одговорност. А углед Скупштине чуваће већина, којој је народ гласовима поверио задатак да спроводи државну политику – управо ону која нам подиже земљу и коју предводи председник Србије. Директним гласовима народа то је јасно утврђено. Колико у тој политици будемо успешни, толико ће људи ценити Скупштину. А агресивна мањина којој је тешко да то схвати и прихвати може лошу слику да шаље само о себи.

* Ваш посао ће у новом сазиву бити кључан имајући у виду да се опозиција вратила у посланичке клупе након бојкота. Колико је времена потребно власти и опозицији да се навикне на нови политички терен?

- Знатан део оних који себе воле да зову "опозицијом" вратио се у посланичке клупе, пре свега захваљујући нашој одлуци да смањимо цензус. И свима су им добро дошли изборни услови које смо променили по њиховим жељама, тако да буду неупоредиво бољи за опозицију него у време када су они кројили правила. За нас који бранимо државну политику ништа се ту значајно не мења: ми смо се за своја уверења свакако борили сваког дана и на сваком месту, под свим условима. А "време за привикавање" других је тешко проценити – они већ 10 година не могу да се привикну да више нису власт и да се Србија променила. Неповратно.

* На Вашу професионалну биографију нема замерки. Ипак, политички противници истичу да сте "претерано оштар полемичар". Да ли се опозициони посланици с правом надају неком "новом Орлићу"?

- Њима није "претерано оштар" само онај ко је са њима сагласан, или је пред њима нем и понизан. Знају и сами да тако нешто од нас који се пред најгорим не повлачимо – не очекују. Ако желе било шта "ново", најбоље би било да коначно промене себе. Да науче да једном буду на страни своје државе, да не потцењују и не вређају више свој народ. То би им била најзначајнија промена.

* Колико ће Вам у вођењу седница бити тешко да страначке разлике ставите у други план?

- Нема ту никакве филозофије: постоје правила и она важе за све. Међутим, баш то представља проблем онима који су умислили да за њих никаква правила не важе, па ни она која су сами писали. Како год да им се зову странке, јер то од силних промена и подела више ни сами не могу да попамте.

* Расподела функција у скупштинским телима показује да ће опозиција бити видљивија. Да ли Вам је неко од политичких противника признао заслуге?

- Тешко им је да признају да су добили фер однос, какав никада они нису показали према другима. А добили су баш такав: од цензуса и изборних услова, па до руководећих места у Скупштини на која су сви изабрани гласовима већине. Али зна се зашто им је то проблем: јер им и улога у Скупштини данас користи за међусобни обрачун, прави рат који међу њима букти. Од међусобне свађе око места потпредседника Скупштине, преко места у одборима, па све до питања ко је коме у сали сео на столицу. То им је сада најважније.

* Шта мислите о резултатима Вашег претходника Ивице Дачића?

- Претходни сазив Скупштине, који многи потцењују, одрадио је један важан посао за државу. Реч је о промени Устава, којом смо омогућили да правосуђе добије пуну независност и самосталност, без утицаја политичких партија. Да нам се никад више не понове срамне "реформе" из 2009. године по бруталном партијском диктату, какву је спровео бивши режим, јер смо видели како то трајно уме да обогаљи целу државу. Та промена коју смо обезбедили у Уставу сигурно ће бити оно по чему ће сазив 2020–2022. остати упамћен, то нам је најважнији резултат.

* Како сте реаговали на говор најстаријег посланика Владете Јанковића, који је злоупотребио своју позицију приликом вођења седнице? Шта Вам је највише засметало?

- Непоштовање Скупштине и тешка злоупотреба чак и привремене улоге појединца у једном свечаном тренутку, једнако је засметала свим пристојним људима, као и све баналне неистине изречене том приликом. Оно најгоре јесу изречене увреде на рачун државе и народа. Нити смо ми народ незналица зато што не гласамо за самопроглашену "елиту", нити је недемократска држава у којој сами за себе такви тврде да су "слободно изабрани". Приговарају нешто изборној комисији у којој су сами гласали да су резултати избора неспорни? Кажу да немају приступ јавном сервису, а то изговарају у директном преносу на првом каналу РТС? Смејали би се томе људи колико је бесмислено све, само да их тиме нису – директно вређали. Ти људи су рекли кога желе за председника и какву већину у Скупштини – ту народну вољу сте дужни да поштујете. Нисте ви изнад тог народа, шта год да мислите о себи.

* Како оцењујете ситуацију на Косову и Метохији и да ли ће Србија успети да сачува мир упркос константним провокацијама приштинске стране?

- Политика коју водимо успела је да сачува мир све ове године упркос најтежим притисцима и нападима. И они који су у Србији најстрашније нападали Александра Вучића због Бриселског споразума сада се позивају на тај споразум и траже ЗСО. Праву истину увек најбоље зна српски народ на КиМ, и баш тај народ годинама већ пружа најснажнију подршку свом председнику и његовој политици, борби за наше националне и државне интересе коју он лично предводи. Зато са посебним поносом кажемо: народ резултат и залагање препознаје свуда, подршка Александру Вучићу и политици историјских промена већинска је у сваком делу Србије и свуда где наш народ живи, а најјача је управо тамо где је најтеже – на Косову и Метохији. То је јасно и овима у Приштини, као и онима у свету. Нека други раде своје, ми ћемо да се боримо, сложно и снажно, као и до сада. Победиће Србија.

 

 

 

Извор: Објектив