Вести

Орлић: Србија наставила интензивне реформе

13. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП) одржан је 28. октобра, у формату видео конференције. Састанак су отворили копредседавајући ПОСП-а, председница делегације Европског парламента Тања Фајон и председник делегације Народне скупштине др Владимир Орлић.

На састанку је било речи о тренутној ситуацији у претприступним преговорима и односима између ЕУ и Србије, о чему су говорили, у уводним излагањима, министарка за европске интеграције Владе Републике Србије Јадранка Јоксимовић, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Словеније, у име словеначког председавања Савету ЕУ Гашпер Довжан, руководилац Одељења за Србију и Црну Гору у Генералном директорату за проширење, у име Европске комисије  Кетрин Вендт и шеф сектора за Југоисточну Европу и Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Елса Фенет. Парламентарци су разматрали и развој ситуације у преговарачком Кластеру 1 – Основе (са фокусом на поглавља 23 и 24, правосуђе, основна права, правда, слобода и безбедност), као и економски развој.

Орлић је истакао да је Србија наставила интензивне реформе, што укључује и уставна питања, снажне економске реформе и спровођење договора из Међустраначког дијалога. Додао је да народ у Србији очекује јасне поруке из Европске уније по питању проширења и да те поруке буду позитивне.

"Нас занима перспектива која је заснована на учинку. Ништа више, али ни мање од тога. И то није само доминантан став у Народној скупштини, он је садржан у нашој државној политици на највишем нивоу. Исто ћете чути и од председника Србије, Александра Вучића, који ту политику наше земље предводи, исто ћете препознати у сваком кораку Владе која управо ту политику реализује. А добар пример оваквог односа представља недавно објављени Извештај о напретку Србије: видели сте, када се без икаквих уступака и строго на основу чињеница изводи закључак, тај закључак је за Србију – позитиван", рекао је Орлић.

Орлић је нагласио да је Србија у периоду од претходног састанка забележила видљив напредак, чему је доказ позив да се отворе два комплетна нова кластера. Представио је и рад Народне скупштине у овом периоду, као и активности везане за Међустраначки дијалог и потврдио да ће закључци са овог дијалога бити имплементирани и поред тога што су неки напустили дијалог.

"Такви су за дијалог били само на речима, а сада су отишли у отворен антиевропски наратив, мета су им постали и представници ЕП. Верујем да сада разумете на шта смо указивали, када смо говорили о бруталној кампањи коју ти људи непрекидно воде против председника Србије и свих који следе државну политику", нагласио је Орлић.

"Ми смо прихватили да реализујемо договорене мере, којима се чак и ванпарламентарним структурама дају права каква немају нигде  у Европи. Под таквим условима, дакле, ми организујемо изборе: по стандардима вишим него било где у Европи", подвукао је Орлић.

Указао је да се термин "говор мржње" не помиње у Извештају као присутан у парламенту, али је подсетио на насловне стране на којима се позива на физичку ликвидацију председника Републике.

"Показивали смо вам током међустраначког дијалога насловне стране медија који се налазе под контролом тих људи, што је прави пример говора мржње. И када на то реагујете у Народној скупштини, то није притисак на медије, то је реакција на нешто што је свуда у свету за осуду. Реаговати на такве ствари је заштита демократије. А исти људи данас воде константну кампању против лекара из кризног штаба, којима политички острашћени екстремисти долазе под прозоре, као што су долазили и функционерима из наше странке", нагласио је Орлић и додао да су ти исти организовали и дивљачки напад на Народну скупштину прошле године, када су удружења новинара констатовала да су организатори извршили више од двадесет физичких напада на новинаре.

Орлић је навео да делегација НСРС увек на састанцима посебно подвлачи неопходност формирања Заједнице српских општина, што се још није десило, и известио о провокацијама и бруталном насиљу које је Приштина починила у последња три месеца, укључујући прогон српских политичких представника и цивила, употребу бојеве муниције против ненаоружаног народа, уз флагрантно кршење бројних одредби Бриселског споразума.

Када је реч о регионалној сарадњи, Орлић је истакао да је допринос наше земље јасан, имајући у виду да је Србија омогућила вакцинацију, не само својим грађанима, већ и грађанима држава региона, при чему је новинаре и из Србије и из региона збринула као приоритетну категорију.

Орлић је указао и да је иницијатива "Отворени Балкан", потекла управо из Србије, од стране председника Републике Александра Вучића, и има заслужено место у заједничкој Декларацији овог састанка ПОСП. 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКA