Вести

Орлић: Србија се променила, успоставила владавину права, не толерише корупцију

У Народној скупштини Републике Србије одржан је конститутивни састанак Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције. Том приликом присутнима се обратио и потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић који је честитао формирање ГОПАК групе и у овом сазиву Народне скупштине.

Навео је практично да нема  важне политике која се спроводи на нивоу државе, а да није подржана и потпомогнута од стране Народне скупштине.

"Тема борбе против корупције је једна од најважнијих тема данашњице, где се прави суштинска разлика у томе каква је држава била и каква је данас, приближавајући се даље политичкој визији коју следи велика већина у нашем друштву. То је визија успешне земље, задовољнијих људи, земље која је показала да може да се такмичи са великима и побеђује на фронтовима на којима је то било незамисливо, а то подразумева уређен систем, владавину права и постојање јасних правила, односно нулту толеранцију према корупцији."

Орлић је додао да је 2013. године, када је први пут формирана неформална група ГОПАК у Србији, у готово исто време Александар Вучић испред Владе Републике Србије објавио да ће се држава на најозбиљнији начин посветити управо борби против корупције, када су и кренуле многе важне активности на овом пољу и када се показало да суштински нема недодирљивих, те да је тада држава почела суштински да се мења.

Орлић је навео је и то да је данас више него јасно да су питање борбе против корупције и против криминала неотуђив део основних стубова државне политике коју је прокламовао председник државе, а подржали су је и спроводе је Влада и Народна скупштина Републике Србије.

Орлић је истакао да те стубове чине и пут европских интеграција Србије и владавина права. "Суштински разумемо да владавине права нема, ако у држави нисмо спремни да се са питањем корупције обрачунамо по слову закона."

Орлић је образложио да је једна од важних тачака, односно шест носећих стубова државне политике  и економија, односно економски раст и развој и нове инвестиције.

"Чињеница да је Србија данас најуспешнија у овом делу Европе у привлачењу страних инвестиција јасан је доказ да смо успоставили владавину права. Инвеститори из развијених земаља не долазе тамо где нема владавине права, а данас у Србију они долазе као никада раније. Чак и сада у најтеже време имамо фантастичне инвестиције које је већ најавио председник Александар Вучић." 

Орлић је пожелео присутнима успешан рад у оквиру ГОПАК-а, и изразио увереност да ће организација бити успешна у својим активностима и бити на понос Народној скупштини.

 

 

Извор: Танјуг