Вести

Орлић: Србија спровела многе реформе на свом европском путу

У Београду је отворена шеста конференција о британско-српским односима на тему “Нови билатерални споразум - могућности за партнерство, трговину и сарадњу”, а на којој ће током дана стручњаци из области политике, економије, просвете, културе и религије разговарати о унапређењу односа Србије и Велике Британије у тим областима.

Конференцију је отворио потпредседник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић који је истакао да би Србија и Велика Британија требало да искористе максимум из политичких споразума, какав је недавно потписани споразум о билатералној трговини, а који су битни за економски развој обе земље.

Истакао је да питање међудржавних односа спада међу најважнија питања, док економија и привреда у тим односима заузимају посебно место.

Орлић је нагласио да је Србија данас поносна на чињеницу да може да се похвали променама и када је реч о међународној сарадњи, али и у области економије и привреде. Подвукао је да је Србија данас међу првима на листи земаља које се бирају за инвестирање, као и да привлачи двоструко више страних директних инвестција него све остале земље у региону заједно.

Додао је да је предуслов за тај економски развој био и повећање угледа Србије у Европи и свету као и то што наша земља учествује на готово свим важним светским скуповима какав је данашњи о киматским променама у Глазгову.

Подсетио је и на недавни скуп у Београду поводом 60 година од организовања прве конференције Покрета несврстаних, а којој је присуствовало више од 100 делегација из света.

Поручио је да Србија развој економске сарадње са Великом Британијом види кроз долазак британских инвеститора, али и њихових улагања у нашу инфрастуктуру.

Орлић је навео да ће тема данашњег скупа бити и здравље и додао да би две земље и у тој области могле да сарађују, као и да Србија има шта да понуди у области здравља, што је показала током борбе против пандемије.

Истакао је да управо српски ИТ развио систем којим је у нашој земљи покренута масовна вакцинација и који је добио похвале и честитке из целог света. Поред тога, указао је и да је Србија нашла место на мапи произвођача вакцина против ковид-19.

Председник Групе за Србију Парламента Велике Британије Ендру Бриџен указао је да Србија и Велика Британија имају дугу традицију дипломатских односа од скоро 185 година, да су су кроз ту дугу традицију имале успоне и падове, али да нови билатерални трговински споразум отвара и нове могућности за сарадњу.

Истакао је да је Србија спровела многе реформе на свом европском путу, да те реформе Велика Британија подржава, али и да предстоји још области на којима мора да ради, као што су владавина права, независност судстава и борба против корупције.

Према његовим речима даљи напредак Србије зависи од дијалога између Београда и Приштине.

 

 

Извор: Танјуг