Вести

Орлић: Србији нанета страшна и неопростива срамота

Члан Председништва Српске напредне странке Владимир Орлић оценио је да спаљивање "Књиге о Београду", чији је аутор заменик градоначелника Горан Весић представља организовану политичку акцију странке Драгана Ђиласа, којом је Србији нанета страшна и неопростива срамота.

"Ту врсту страшне и неопростиве срамоте Србија је доживела захваљујући Ђиласу и његовим јунацима, такву да је нас срамота у њихово име. Стидимо се због сваког човека који је видео то, због сваког госта Београда, а знате да је 150 држава послало представнике у Београд на скуп, којим се поносимо", рекао је Орлић.

Орлић је навео да такву срамоту Србија не памти и да то захтева енергичну реакцију надлежних органа.

"Нешто слично су радили на КиМ шиптарски сепаратисти са српским кексом, али ни они нису палили књиге. Ни њима то није пало на памет", рекао је Орлић и додао да су Ђиласови људи спаљивали књигу о Београду, књигу која нема никакве везе са политиком, а чији приход од продаје је намењен за болесно дете.

Орлић је оценио да то није спонтани сукоб, гуркање, добацивање између политичких неистомишљеника и додао да све који су то објавили на тај начин треба да буде срамота.

"Да сте до синоћ било ког грађанина у Србији или свету питали ко спаљује књиге одговор би био ''нацисти...'', и свако ко то каже био би у праву, мислећи на Берлин и ломаче 1933, а данас тај одговор подразумева и некога ко је то у Србији радио", рекао је Орлић.

Према његовим речима, све до "Драгана Ђиласа и његових фашистичких злотвора" никада никоме у Србији није пало на памет тако нешто, чак ни у најтежим временима.

Орлић сматра и да је то што се синоћ догодило у Београду у време промоције књиге безумље "Ђиласа и његове хунте":

"Све оно чега се стиди цивилизован свет, то су себи дозволили Ђилас, Бастаћ и Миљуш", рекао је Орлић и додао да је тај корак даље у односу на оно што су присталице Савеза радиле - долазиле Весићу на кућни праг, претиле му.

Србија неће дозволити да се такве ствари догађају, јер то нису теме које интересују људе, и зато власт ради на изградњи атуо-путева, побољшању стандарда...

Орлић је на крају коференције одговарао на више питања о томе да ко је био у обезбеђењу галерије и Весића, како гледа на присуство Владимира Поповића Бебе на промоцији, да ли је Весић бољи писац или политичар, да ли очекује да ће надлежни истражити тврдње Сергеја Трифуновића о томе да му је нуђен новац за излазак на изборе, као и о "нападима" на Н1 односно бацању летака "Република Србија довиђења. Добродошли у Луксембург".

Орлић је рекао да се нада да ће Н1 известити о паљењу књига, јер му се, како је додао, чини да је главна вест била хушкање и добацивање, а не организовани напад политичке странке Драгана Ђиласа и Марка Бастаћа.

Између осталог, додао је да је на ауторима да пошаљу позивнице, као и да се зна ко ради у галерији и ко је обезбеђење, али и ко је прикупљао помоћ за болесно дете.

Додао је да је свако могао да прочита колумне које је Весић писао.

Орлић је изразио забринутост због јучерашњег дешавања и оценио да су Ђиласови људи дошли да проуче - "да су можда и даље на снази Хајнеове речи - тамо где пале књиге данас, сутра ће палити и људе".

"Да ли су желели да нам на тај начин поруче да се спремимо да ће сутра палити и нас", упитао је Орлић.

На питање о Тифуновићевим наводима, Орлић је рекао да нико у Србији не треба да се пита да ли за СНС и власт закон треба да се поштује, јер се то подразумева.

Сергеј је рекао бесмислице, рекао је Орлић и подсетио и на, како је иронично навео "све саме златне речи" које су изашле из његових уста попут оних којима је вређао новинаре.

Орлић је у делу одговора на питање о бацању летака на Н1 желео да потврди да ли је то био напад и да ли је неко од новинара повређен.

"Видео сам да су леци били бачени, претпостављам да је то својеврсна реакција на добро познату причу која, мислим, долази званично из ваше телевизије, да сте неко ко се емитује из Луксембурга. Претпостављам да су људи реаговали на то", рекао је Орлић.

 

 

Извор: Танјуг