Вести

Орлић: Српска напредна странка је снага која чува и гради Србију

Богата академска и политичка каријера, актуелна политичка превирања и стремљење Републике Србије напред упркос свим притисцима – о овим темама разговарам са др Владимиром Орлићем, доскорашњим председником Народне скупштине, актуелним потпредседником Главног одбора Српске напредне странке и народним послаником, који је учествовао у оснивању и успону СНС-а, и историјским променама које је Србији донела државна политика председника Србије Александра Вучића.

* Да ли сте у младости поред природних наука имали неко друго интересовање, које Вас је можда навело да одете у политичке воде, те резултирало уласком у Српску напредну странку 2008?

– Када је СНС основана 2008. године, одмах је окупила велики број људи потпуно различитих профила. И невезано од тога чиме су се и којим професијама у животу бавили, сви су људи окупљени око СНС-а имали једну заједничку црту – Србија им је била на првом месту. Желели су њен успех, развој, напредак, а не земљу осуђену да буде на самом зачељу региона и Европе, где су тадашњи властодршци сматрали да јој је место. Схватили смо да за промене морамо да се боримо сами. Окупљени око људи који су тада већ били препознатљиви политички лидери који су у народу уживали огромно поверење, сви заједно решили смо да се управо тог великог посла прихватимо. И борили смо се – у најгоре и најтеже време – рекао је др Орлић.

* У каквом се мраку Србија налазила те 2008. године, потврђује и др Орлић, наводећи да су услови за опозицију били немогући.

– Они који су данас млади то вероватно не могу да замисле и тога се не сећају. У то време је била затворена комплетна медијска сцена од стране бившег режима. Све су држали у шаци. Лично тајкун Драган Ђилас био је чувен по томе да је огромно богатство стекао управо захваљујући политичком деловању и медијској моћи коју је приграбио. И никада се ни пре ни после није десило да неко тако брутално потчини и телевизију и штампане медије, да не дозволи да буквално ни дашак ветра кроз њих прође. Услови за бављење политиком у опозицији били су немогући, систем бруталан, корумпиран до сржи, суров према својим противницима – каже Орлић и додаје: – И сам тајкун Ђилас прича како је крајем 2004. године, када је и ушао у политику “уз уздах”, јер су то од њега тражили па се он, ето, жртвовао, себи обезбедио онај чувени посао са препродајом рекламних секунди на РТС-у. А онда прича и о оних 619 милиона евра тзв. “прихода”, које му није нико измислио и импутирао, које нису ни трач ни клевета, већ параметри и бројеви који се налазе у финансијским извештајима које је сам Ђилас потписао. И комплетна камарила из партија бившег режима брутално се обогатила у то време и то злоупотребом положаја на политичким функцијама – рекао је др Орлић.

* Колико је репресија бившег режима била брутална, др Орлић објашњава страдањем Ранка Панића.

– Тада се догодило да човек и страда због свог политичког мишљења: Ранко Панић. Брутално су убили човека само зато што је желео да искаже своје политичко мишљење и учествује у мирној шетњи од Трга републике до РТС-а. Нису му то дозволили и човек је изгубио живот на ужасан начин. И онда можете да замислите у каквим смо се условима борили. Али веровали смо да можемо да победимо, да будемо јачи од свих њихових пара, моћи, њихове бескрупулозности. И успели смо. Показало се да су људи веровали у праву ствар – потврдиле су то све оне године које су  уследиле након што је народ указао поверење СНС-у, председнику Александру Вучићу и његовој политици. Србија данас не може да се пореди са оном земљом каква је била, и све што смо урадили до данас, јесте доказ да су нам планови за будућност озбиљни, а најбоље их осликава програм “Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027”. А да би нам планови били и успешни, ми морамо да будемо свесни да су времена тешка и пуна изазова, наставимо да радимо заједно и сложно. Само на тај начин можемо да сачувамо своју Србију – поручује др Орлић.

* Ви сте започели своју политичку борбу у ОО Чукарица. Са каквим сте се тамо потешкоћама носили? Да ли је било тешко народу повратити веру и какво је стање данас на месту где сте Ви некада почињали своју политичку каријеру?

– Пошто већ питате за историју, 2008. године тадашњи Иницијативни одбор СНС за општину Чукарица и данас се поноси податком да је био први одбор који је на територији Београда обезбедио првих хиљаду приступница за нашу странку. Били смо и остали окосница СНС-а у нашем главном граду. Али не само ту, широм Београда и Србије, велики број људи осетио је енергију промена, осетио да постоји снага која је решила да ствари промени, да се бори за своју државу, њене интересе, да учини да нам расту и плате и пензије. Да добијемо оне ауто-путеве који су до тада постојали само у причама, да изградимо фабрике које су биле у домену научне фантастике. Да вас подсетим, у то време радна места су се само гасила, послови губили, фабрике катанчиле. Уништење је била једина политика бившег режима, уз њихово стандардно пљачкање и вечито трпање само у сопствене џепове и банковне рачуне које су сејали широм света. Решили смо да се боримо да такво стање и такав однос према држави и њеним грађанима променимо. Да смо у томе успели, доказ је поверење народа које је, и након 12 година, само све снажније – истиче др Орлић.

* Имате преко 50 објављених научних радова. Да ли Вас је улазак у СНС омео у академској сфери и, ако јесте, сматрате ли да је то права жртва за СНС, Србију и оно чиме се бавите?

– Ми то никада не посматрамо на тај начин. За разлику од оних који су живели од политике, председник Александар Вучић је поставио потпуно другачији стандард – живети за политику коју водиш и представљаш, живети за Србију и за свој народ. У том смислу, није питање да ли је неки посао лак или тежак, да ли бисте волели да радите нешто друго или на другачији начин. Питање је само: да ли сте у стању да оправдате поверење које сте од људи добили, да ли сте у стању да обезбедите резултат. Јер, резултат је једино што се гледа. Стотине километара ауто-путева које некада нисмо имали, обилазница око Београда о којој се деценијама само причало, стотине фабрика које је отворио лично Александар Вучић, Прокоп са најлепшом станичном зградом у Европи, супербрзи возови, нови клинички центри, болнице, али и све оно што ћемо тек да урадимо: од БИО4 кампуса, фантастичног простора за ЕXПО 2027, нових праваца ауто-путева, железничких коридора, градских булевара, простора за Београдску филхармонију, за београдску оперу и балет… Све су ово амбициозни планови и резултати наше политике о којима са поносом говоримо, који ће за будућност да остану, да донесу добро и буду на корист и генерацијама које се још нису родиле. Када ове и овакве резултате имамо, онда можемо да сматрамо да смо указану прилику искористили на најлепши и најважнији начин: искористили смо је за Србију – рекао је Орлић.

* Када сте упознали председника Вучића? Шта је највредније што је СНС тада поседовала унутар кадрова и да ли је председник инсистирао на дисциплини и раду?

– Као и сви који су те 2008. године били активни у СНС-у, тада сам и ја упознао председника Вучића, који је одувек био прави мотор странке. Многи који га познају из неког ранијег периода рећи ће вам да је увек био човек изванредне енергије, неко ко је свакога дана био посвећен не само странци, већ и људима у њој. Радио је предано и свима је и личним примером показивао како се у послу ужива када се ради из срца и како се успех постиже када у циљ верујеш и када се за њега сви заједно боримо. Данас не можете да нађете сличан пример политичара – оног који је свакога дана са људима и који је као он у народу омиљен. Да зна сваку реку, свако место, сваки засеок у Србији, да је свуда не само добродошао, него омиљен, да се људи радују када га виде. То је нешто што је живот потврдио, пракса доказала – рекао је др Орлић и додао: – А да је увек инсистирао на одговорности и раду, и то је познато. И то је једна од великих разлика између нас и свих других на политичкој сцени. Данас многи себе називају странком, па вам дође да се насмејете, јер благе везе немају ни како функционише, нити су у стању да, рецимо, формирају одборе. С друге стране, ми смо отпочетка разумели шта је срж организације која хоће да буде успешна. Зато и јесмо највећа, најзначајнија странка коју је српски народ икада имао, не само по броју чланова, већ и по суштини, по историјском значају. Можда звучи претенциозно, али СНС је израсла у праву кор странку нашег народа – свиђало се то некима или не. Наша политика представља есенцију и државног и националног програма, онога што обезбеђује будућност Србији и нашем народу где год да живи – рекао је др Орлић.

* Шта је СНС дала Вама, а шта Ви њој?

– Сви смо ми у Српској напредној странци уложили целе себе у борбу за Србију. И то није нешто са чим калкулишете. Ако се борите, онда морате да се посветите до краја, и наравно да смо задовољни и поносни свим резултатима које је политика Александра Вучића обезбедила свих претходних година, уједно захвални на части и привилегији да у тој политици учествујемо – истакао је др Орлић.

Орлић је, поводом предстојеће “битке” за Београд, говорио и о формирању великог покрета за народ и државу, које је најавио и председник Србије.

– На изборе у Београду наша странка излази у најширој коалицији икада. Сада већ можете да кажете да је то добар, јасан обрис великог покрета који је окупљен, а који ће да штити наш народ и нашу државу. Успели смо да односом, радом и, на првом месту, снажним и успешним лидерством председника Александра Вучића окупимо велики број људи којима је Србија на првом месту и који су решени да се за њу боре – казао је Орлић.

* Који је по Вама највећи успех СНС-а?

– Некада су они који су били на власти Србију уништавали и пљачкали, гледали да буду најпослушније слуге странцима. Данас је Србија своја, слободна, суверена, независна. Србија данас води рачуна о својим интересима, бори се само за свој народ и само његове одлуке слуша. Ово је једна од најважнијих промена коју смо направили, а која је била предуслов за све остале промене и борбе – економске, инфраструктурне и на сваком другом плану. Замислите Србију која сада набавља “рафале” из Француске, а пре пар година је већ обезбедила “мигове”. Упоредите је само са оном земљом у којој је, у најбољим данима, радио само један авион. Углавном ни толико. Замислите Србију у којој је данас просечна плата прешла 800 евра, а до краја ове године биће изнад 900 евра. Упоредите је са државом у којој је просечна плата некада била 329 евра – али само за оне срећнике који су посао уопште имали. Данас је минимална зарада 400 евра, а некада је била 150. Пензије су, након што је народ решио да уништитеље из бившег режима коначно и једном заувек отера, практично двоструко веће. Замислите још успешнију Србију и реализацију великих планова које смо пројектовали као циљеве за 2027. годину: просечну плату од 1400 евра, просечну пензију и гарантовану минималну зараду од 650 евра у нашој Србији – то су огромне разлике. Политика и сви резултати о којима говоримо, све оно што је као локомитива вукао председник Вучић и што ћемо наставити да радимо у годинама пред нама, обезбедило је још бољу будућност у овој земљи. Обезбедило је не само да људи у својој Србији остају, већ и да се у њу враћају као никада раније. Будућност, трајање и успех Србије – то је оно што је најважније. И за то сви ми живимо – рекао је др Орлић.

* Постоји ли нешто за шта сматрате да је могло боље?

– Увек се питате шта сте могли да урадите боље, и увек закључите да сте за неке ствари могли више да се потрудите. И то је нормално. Ако себи не постављате то питање, то значи да вам до онога што радите није довољно стало. Важно је да увек будете реални и поштени, и према себи и према другима. Такође, увек треба да се трудите да радите још више и још боље, да постављате високо лествицу и циљеве који значе велике промене. Ако тако гледате, велика дела јесу могућа. Можда делује, али 2027. година није далеко. Тада ћемо угостити читав свет, бити његов центар барем на тренутак. Зато морамо да радимо напорно свакога дана, предано и посвећено, да дајемо свој максимум како бисмо остварили оно што смо зацртали и обећали. То подразумева да изградимо нове железнице и путне правце, не само у Београду, већ и широм земље, изградњу метроа, нових мостова, тунела, нових музеја, даља улагања у културу, образовање, науку… Много је посла пред нама и зато је сваки дан, сваки тренутак важан. И сви морамо да учествујемо у томе, да дамо целе себе како бисмо били успешни и успехом задовољни и поносни, да се не питамо сутра “шта је могло боље” – рекао је др Орлић.

* Шта за Вас представља Србија, а шта СНС? Има ли странка којој припадате наследнике за наредне деценије? И за крај, Ваша порука грађанима пред београдске изборе 2. јуна.

– Српска напредна странка је снага која чува и гради Србију. И тако ће бити и у будућности. Неће се то променити ни на републичким изборима 2027. нити на наредним београдским 2028. године. СНС ће остати највећа, најважнија странка коју имамо, она која има најубедљивију подршку и поверење народа. И то ће трајно бити тако. Што се тиче избора 2. јуна, Београђани већ разумеју да планове и циљеве за развој и напредак главног града нуди само листа “Александар Вучић – Београд сутра”, чија ће победа бити победа за будућност не само престонице, већ целе Србије. На другој страни, и ово је грађанима главног града јасно, нисмо видели никакав план, предлог најобичнији. Једино што смо видели јесу насиље и мржња према човеку ког не могу да победе – никада и нигде. Име Александра Вучића је несавладива баријера, препрека због које тајкуни из бившег режима не могу да спавају ноћу. Људи су то прозрели до краја и према њима осећају само презир – заслужено. Када су на другој страни осведочени, доказани лопови који хоће фотељу само да би из ње поново крали, они који су само гледали како да Србију као државу укину и себе понуде као добре слуге и извршиоце туђих налога, који ни данас нису ништа бољи па иду по Европском парламенту и траже санкције против сопственог народа и гажење суверенитета својој држави – лако је направити избор. Због овакве њихове “понуде”, могу да очекују само да их народ 2. јуна казни. И док се они забављају у свом циркусу, тајкунском Медрану, крађом тоилет папира и међусобним свађама и оптужбама, Србија наставља да ради, да показује одговорност, озбиљност, да буде снажна и сложна. И позивам људе да 2. јуна покажу управо то – да смо на истој страни, да се боримо за своју земљу и за свој Београд. Да хоћемо да нам Србија у деценијама које долазе буде још успешнија, да буде држава задовољних, поносних људи, држава која има будућност. То значи да се, као никада до сада, окупимо око политике председника Александра Вучића, којој са великим поносом припада читава Српска напредна странка – закључио је др Орлић.

 

 

 

Извор: Хепи