Вести

Орлић учествовао на Кинеском Форуму о међународној правној сарадњи

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, учествовао је данас, у онлајн формату, на Кинеском Форуму о међународној правној сарадњи, посвећеном иновацијама и унапређењу међународне трговине и транспарентном систему међународних трговинских правила, у оквиру развоја ицијативе "Појас и пут".

Потпредседник Орлић поздравио је потпредседника Сталног комитета Свекинеског народног Конгреса Чена и указао да високо цени напоре кинеских партнера у организацији овог битног Форума.

"Традиционални односи челичног пријатељства између Републике Србије и Народне Републике Кине на свим нивоима, засновани су на поштовању међународног права и територијалног интегритета суверених држава и у склопу Свеобухватног стратешког партнерства", нагласио је Орлић.

Навео ја да Република Србија подржава иницијативу "Појас и пут", и додао да механизам сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је постао интегрални део иницијативе "Појас и пут", представља важан форум у коме Србија активно учествује.

У прилог томе, потпредседник Народне скупштине је подсетио да је председник Србије Александар Вучић учествовао на 9. Самиту Кина-ЦИЕЗ 2021. године, као и да је претходно 2019. године учествовао на Другом међународном форуму о сарадњи у оквиру иницијативе "Појас и пут". Такође, Србија и Кина потписале су План билатералне сарадње у оквиру ове иницијативе 2019. године, истакао је Орлић.

У свом излагању др Владимир Орлић је посебно нагласио да Народна скупштина велику пажњу посвеђује даљем развијању изузетних односа између два народа и две земље, о чему говори и Меморандум о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине и Протокол о успостављању заједничке Комисије са сарадњу.

Др Владимир Орлић је истакао да је у иницијативи "Појас и пут", када је у питању правни оквир, најважније да још више настојимо да ускладимо правила, како би потписивање различитих врста уговора, који не ретко обухватају и више држава, било што лакше. Навео је да Србија препознаје напоре које је предузела Међународна академија за појас и пут, предложивши "Плаву књигу алтернативних начина решавања спорова", која указује на предности медијације и истовремено ставља акценат на културне разлике страна у спору, транспарентност поступка и уважавање интереса уговорних страна.

Орлић је у свом излагању оценио да Иницијатива "Појас и пут" представља важну стратегију за стварање одрживог развоја. "Повезаност, отвореност, иновације, одрживи развој, безбедност снабдевања енергијом и храном, избалансиранији регионални развој и повећање ефикасности су важни циљеви Иницијативе", указао је Орлић и додао да је за њихово остваривање неопходно да заједнички радимо на усаглашавању наших правних система који ће олакшати међусобну трговину, инвестиције и сарадњу.

"Народна скупштина Републике Србије биће поуздан партнер, како даљим унапређивањем домаћег законодавства, тако и потврђивањем међународних билатералних и мултилатералних уговора, а све у духу нашег челичног пријатељства, на које смо поносни, и које представља важан елемент државне политике наше земље - какву је поставио и лично је предводи председник Србије, Александар Вучић", закључио је своје излагање потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА