Вести

Пет година Српске напредне странке


Српска напредна странка тријумфално је обележила пет година од оснивања странке, уз поруку да неће заборавити да су настали да би Србија преживела, да би је покренули, исправили неправде и увели ред и рад у земљу, а земљу - 2020. у Европску унију.
 
Лидер СНС и вицепремијер, Александар Вучић, кога су присталице дочекале на ногама у препуној Комбанк арени, подсетио је да је странка формирана "да би Србија преживела" и поручио да је циљ политике странке у наредном периоду да Србија победи, макар и по цену да "они мало изгубе", на рејтингу.
 
Вучић је прокламовао три кључна циља у наредном периоду - економски развој, владавина права и чланство Србије у ЕУ до 2020.
"Економија, економија, економија", навео је учић као први циљ.
 
Он је рекао да то подразумева напредак и оздрављење српске привреде, стварање амбијента, довођење инвеститора и нова радна места биће кључни у нашој политици. Сву своју снагу и енергију сви ћемо да потрошимо да би људи живели боље и то неће бити лако и једноставно, јер дно смо дотакли и кућу морамо да градимо изнова. Али знам да сви у тиму могу да помогну да Србију извучемо из кризе", рекао је Вучић на скупу којем је СНС обележила петогодишњицу од оснивања. 
 
Обавеза Владе Србије је да повећа фискалну оговорност и одговорнст јавних функционера, а не да се у администрацији запошљавају рођаци и партијски кадрови као што је био случај до данас, рекао је. 
"Створићемо стабилан темељ за развој предузетништва и привредни раст, морамо да створимо амбијент за здрав приватни сектор без кога нема напретка и будућности", рекао је Вучић и најавио реформу пензијског система, у којој сигурно неће бити смањења пензија, али у којој ће се у Србији ићи у пензију кад и у другиом земљама Европе, јер додао је, ми ћемо да се поносимо радом а не нерадом.
 
Као други циљ, на унутрашњем плану, навео је владавину права, нулту толеранцију за корупцију и организовани криминал и незавиност правосуђа, уз поруку да ће у Србији лопови одговарати и да ће се поштовати закони.
 
Пуноправно чланство Србије у ЕУ до 2020. циљ је Србије на спољном плану, најавио је Вучић, додавши да ће СНС тај задатак да оствари јер, за разлику од других, "ми када нешто кажемо то и остваримо и то је онда сигурно". Он је, међутим, рекао да је СНС отворено поручила Европској унији да их нико неће поколебати у развијању најбољих могућих односа са САД, Русијом, Кином... 
 
Истичући да је СНС допринела стварању искреног пријатељства и најбољих могућих односа у региону, Вучић је оценио да Србија нема проблема са комшијама, а да оне које има ставља на сто и отворено о њима разговара.
 
Обраћање присутнима у Комбанк арени Вучић је завршио поруком: "Ми наше политичке противнике не помињемо именом и презименом, никога не вређамо, хоћемо Србију будућности у којој ће и њихова деца моћи да живе боље него данас. Хоћемо Србију у којој се нећемо делити по политичким разликама, него по томе ко може више да уради за економију и земљу".
 
Ми смо наша највећа шанса и знам да хоћете и можете, за напредну и нашу Србију, закључио је Вучић.
 
Обраћајући се присталицама странке и гостима у арени, председник Србије, оснивач и бивши лидер Српске напредне странке Томислав Николић поручио је вечерас да та странка од својих чланова и симпатизера тражи жртвовање за добробит Србије, истакавши да ће им просперитет државе бити највећа награда.
 
Николић је некима у странци замерио на томе што су се "склонили у хладовину" и борбу за свој понос препустили неколицини најхрабријих - Александру Вучићу пре свих.
 
Према његовим речима, СНС је за нешто више од годину дана показала да је могуће остварити конкретне резултате, међу којима је поменуо решавање проблема КиМ и борбу против организованог криминала и корупције, коју је, додао је, поверио Вучићу, јер не би знао коме би је поверио да је Вучић то одбио. 
"Многи оспоравају његову борбу, јер им је циљ да се врате у пређашње стање у којем је политика била криминал - е неће моћи", поручио је Николић.
 
Истакавши да је циљ СНС и њега као председника државе да се исправи неправда и уведу рад и ред у Србију, Николић је на данашњем скупу поручио: 
"Поштују нас јер говоримо истину, имамо исти циљ и наступамо као један. Зато сам поносан на вас. Поносан сам на младе пуне ентузијазма, на оне мало старије, али и на Вучића, који води странку напред упркос шибању ветрова са свих страна које покрећу они који су опљачкали Србију и који имају новца да финансирају "олују", и уносе олују у Србију, а и у неке од вас. Будите сигурни, неће вас сломити".
 
Комбанк арена била је вечерас препуна чланова и присталица напредњака, а велики број њих остао је испред хале и њима је било омогућено да обележавање јубилеја прате на видео волу.
 
У арену су заједно ушли председник Србије и лидер напредњака, скуп је почео интонирањем химне "Боже правде", а прочитан је и телеграм премијера Ивице Дачића који није био у могућности да присуствује обележавању скупа, јер данас борави у Луксембургу на седници Савета за примену ШП.
 
Прослави петогодишњице странке присуствовали су многи угледни гости из региона и света, између осталих бивши шеф италијанске дипломатије и саветник вицепремијера Вучића Франко Фратини, који се обратио присутнима, председник Парламентарне Скупштине Савета Европске Жан Клод Мињон, бивши словачки премијер Микулаш Дзуринда, специјални изасланик руског председника Владимира Путина Александар Михајлович Бабаков, аустријски министар пољопривреде Ники Берлаковиц...
 
Из региона су били присутни председник РС Милорад Додик, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, бивши председник СЦГ Светозар Маровић, лидер Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић, потпредсдник Самосталне демократске српске странке из Хрватске Милорад Пуповац...
 
У Арени су били и шпански сенатор и члан Парламентарне Скупштине СЕ Педро Аграмунт, потпредседник владајуће мађарске партије Фидес Лајош Коша, генерални секретар Европске народне партије Антонио Лопез, директор Фондације Конрад Аденауер Хенри Боне, као и представници Путинове Јединствене Русије и ЦДУ Ангеле Меркел.
 
Из света кулутуре и јавног живота и спорта, међу званицама су композитор и диригент Војкан Борисављевић, песник Гојко Ђого, певачи Здравко Чолић, Жељко Самарџић и Аца Лукас, власник ТВ Пинк Жељко Митровић, некадашњи голман фудбалске репрезентације Србије Ивица Краљ...
 
Највећи аплауз око 30 хиљада присутних у Комбанк арени добили су председник Србије, лидер напредњака, представници Русије, .... и породица Новака Ђоковића
 
А лидер је напредњака два пута подигао на ноге целу арену затраживши од присутних да тако поздраве председника Николића и захвале му на свему што је урадио за Србију.
 
Он се такође извинио људима који нису могли да уђу у Арену вечерас и захвалио им што испред Арене гледају пренос.
"Наћи ћемо ми напредњаци начин да вам вратимо за вашу љубав и стрпљење што сте километре прешли, а у Арену нисте могли да уђете, хвала вам на огромној енергији и љубави", рекао је Вучић и најавио миран говор о тешким временима. 
 
"Није лако пред вама говорити, ја сам говор писао 10 дана, има 20 так страна и сумњам да ћу на крају ишта од тога и прочитати", казао је лидер напредњака на почетку обраћања присталицама СНС и гостима поводом пет година од оснивања странке.
 
 
Извор - Танјуг