Вести

Петковић: Без сусрета делегација Београда и Приштине у Бриселу

У Бриселу су разговори на нивоу главних преговарача и експерата Београда и Приштине вођени током целог дана. Није дошло до заједничког састанка две делегације, због несагласности о којим темема се може разговарати. Београд је инсистирао на теми формирања Заједнице српских општина, што је Приштина категорички одбацила.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и главни преговарач Београда, др Петар Петковић рекао је да је током дана три пута разговарао са специјалним представником Европске уније, Мирославом Лајчaком.

"Приштина није хтела директан разговор јер је одбила да преговара о Заједници српских општина, која је и била на дневном реду који је Лајчак сам најавио још 30. септембра", нагласио је Петковић.

Петковић је додао да је српска делегација инсистирала на формирању Заједници српских општина и дала конкретне предлоге у вези са тим. "Заједници српских општина је за нас срце дијалога, питање свих питања", нагласио је Петковић.

Петковић је поручио да се о нормализацији односа са Приштином може говорити тек када се формира Заједница српских општина и примене сви претходни договори из Брисела.

"Поред Заједнице српских општина, покренули смо питање енергетике, несталих, слободе кретања, док Аљбин Курти шаље поруке из Приштине које бацају дијалог под ноге", нагласио је Петковић.

"Наставићемо да инсистирамо на формирању Заједнице српских општина, а дијалог је место где могу да се решавају историјски проблеми између Срба и Албанца и постигну компромисна решења", рекао је Петковић.

 

 

Извор: РТС 1