Вести

Петковић: Борићемо се без обзира на притиске

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином др Петар Петковић рекао је да су разговори у Бриселу били оптерећени противправном одлуком Приштине да поднесе захтев за чланство у Савету Европе.

"Искористио сам и овај тренутак да оштро протестујем због противправне и једностране одлуке Приштине", рекао је Петковић новинарима после састанка.

Петковић је рекао да се ни данас није директно сусрео са приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем, јер је Бисљими одбио да разговара о Заједници српских општина и о питању несталих и истакао да то показује да је Београд одговорна страна која води рачуна о миру и стабилности у региону Западног Балкана.

Петковић је навео да су разговори трајали више од осам сати и да су били тешки.

"Али чињеница да смо и данас овде у Бриселу показује да смо одговорна страна која води рачуна о миру, стабилности на простору Западног Балкана и ако нас неко напада да смо ми ти који желе дестабилизацију, а било је таквих покушаја последњих дана, могу да виде да смо ми одговорна страна", рекао је Петковић.

Навео је и да су разговарали о важним темама, међу којима и о формирању Заједнице српских општина.

Подсетио је да се улази у десету годину како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина и истакао да је за Београд то једно од најважнијих питања.

"То је за нас кључно питање без којег нема нормализације односа. То је оквир за колективна и индивидуална права Срба на Косову и Метохији и ми морамо да заштитимо наш народ на Косову и Метохији", истакао је Петковић.

Према његовим речима, вођени су и разговори о питању енергетике, таблицама, питању несталих...

"Разговарали смо о бројним темама везаним за нормализацију односа, а који се тичу живота на Косову и Метохији. Ми морамо овде да говоримо о проблемима са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији јер ако се у Бриселу не разговара о тим проблемима, а суочавају се са бројним нападима, институционалним насиљем и слично, нико други неће изнети те проблеме", навео је Петковић.

Како је рекао, борили су се за решења која ће омогућити бољи живот за српски народ на Косову и Метохији, али и за друге у региону.

Према његовим речима, београдска делегација је понудила конструктивна решења и када је реч о проблему несталих.

У том смислу навео је да је локација Штаваљ 23 захтев Приштине на који Београд одговара.

"Ми немамо проблем, хоћемо да решимо проблем несталих, али Приштина то одбија", додао је Петковић.

Навео је да су разговарали и о проблему доставе лекова из централне Србије на Косово и Метохију, забрани улазака српских званичника у јужну покрајину, слободи кретања...

Истакао је и понавља да је Београд ту да чува мир и стабилност, али да не пристаје на уцене.

"Као одговорна страна схватамо значај дијалога, али борићемо се против притисака и нећемо признати независност тзв. Косова. Тежимо компромисном решењу", поручио је Петковић.

 

 

Извор: Танјуг