Вести

Петковић: Курти генерише кризу за шаку гласова

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић сматра да је Аљбин Курти упао на север КиМ како би уочи локалних избора имао шта да понуди својим гласачима, пошто нема шта друго, и наглашава да је важно да Срби у недељу изађу на изборе и да победе кандидати Српске листе.

Петковић је рекао да ће на седници Савета безбедности Уједињених нација бити представљен редовни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, а шеф српске дипломатије Никола Селаковић ће представити чињенице о терору са којим се суочава српски народ.

"Не очекујем ништа посебно, с обзиром на то да запад подржава Куртија и Приштину. Какве год да кризе изазивају, они су чедо запада, то морамо добро да знамо у нашој борби за Косово и Метохију", рекао је Петковић.

Петковић је рекао и да се у саопштењу појединих амбасада у Приштини, након акције косовске полиције и упада на север КиМ, може видети да они подржавају терор и насиље.

"Они кажу да се десила акција борбе против кријумчарења робе, нису ни поменули да је упуцан Срећко Софронијевић, да је преминула жена у чије је двориште бачено много сузавца и шок бомби", навео је Петковић.

Петковић је поручио да Приштина нема право да са дугим цевима уђу на север КиМ, јер је за то, према Анексу споразума из 2013. године, потребна сагласност команданта Кфора и градоначелника четири општине на северу.

"Јуришали су на кока-колу и фанту, упали у апотеку. Да се нисмо изборили да остану редовна извештавања о ситуацији на терену у Савету безбедности, ко би данас сведочио о свим овим терорима на КиМ о свему што се дешавало", наводи Петковић.

Према његовим речима, свима је јасно да Курти није на север ушао да би се обрачунао са кријумчарењем робе, како је саопштено.

"Трговина дрогом и све остало је на југу, он је желео да уђе на север пред изборе да се опере пред својом јавношћу, да се опере што је морао да се повуче онда када је успостављен режим стикера. Курти генерише кризу за шаку гласова, он нема са чим да изађе пред гласаче, испробан рецепт је нападни Вучића, Србе, уђи на север", сматра Петковић.

Петковић је истакао да је важно да Срби у недељу изађу на локалне изборе и да, каже, победе кандидати Српске листе.

"Они имају подршку Вучића и Београда, тиме се одржава наша пупчана врпца, то је гарант за даље инвестиције. Други мимо Српске листе су разбијачи српског јединства, они имају подршку Приштине. Да сачувамо свих 10 српских општина на Косову", рекао је Петковић.

Петковић је нагласио да је током састанка председника Србије Александра Вучића са Србима са КиМ у Рашкој послата јасна порука и да ће имати ко да заштити Србе ако то не учине КФОР и међународна заједница,као и да српске власти неће дозволити неке нове "Олује".

 

 

Извор: Танјуг/РТС1