Вести

Петковић: Приштина показује злонамерност и крши споразум о посетама

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић рекао је да му већ годину дана приштински режим на челу са привременим премијером Аљбином Куртијем спречава да посети простор Косова и Метохије противно свим споразумима, а посебно споразуму о званичним посетама.

"Ја сам своју посету најавио на време, у складу са свим процедурама, иако смо недавно у Бриселу поново покренули то питање. Заиста је неодрживо да на такав начин Курти крши споразум о званичним посетама. Поново су се оглушили о све договоре и на један одвратни начин ми поново забранили улазак на простор Косова и Метохије", рекао је Петковић поводом забране да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани.

Додао је није добио никакво образложење за забрану и да је мејл садржао само једну реченицу у којој је наведено да му је забрањена посета.

Петковић додаје да је циљ његове посете био верске природе.

"Циљ је био да присуствујем васкршњој литургији и поноћној литургији у Високим Дечанима, да будем са нашим народом и у манастиру Грачаница и у Манастиру Драганац у Косовском Поморављу. Да се тамо сретнем са нашим најмлађима", рекао је Петковић и додао да му Приштина не дозвољава да посети Косово и Метохију чак и када је природа обиласка искључиво верског карактера.

Петковић наглашава да Приштина и Курти злоупотребљавајући споразум покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

"Никада неће бити држава, па ми забрањују улазак на простор Косова и Метохије. Како онда уопште да причамо о нормализацији односа и било каквом другом договору, када на стварима које би требале да буду најнормалније, Приштина показује апсолутну незаинтересованост и злонамерност и гази све оно што смо се договорили", закључио је Петковић.

 

Заједница српских општина је кичма споразума, Приштина одбија конструктивне предлоге

Петковић је рекао да формирање Заједнице српских општина представља кичму Бриселског споразума, као и да је Приштина одбила конструктиван предлог нацрта статута Заједнице српских општина који је урадио Београд.

Такође, рекао је да је Курти одбио и предлог Европске уније и да је, када је видео да све иде у правцу да он добије коначан оквир, донео једнострану одлуку о укидању динара на Косову и Метохији.

"Ми смо направили добар искорак када говоримо о Заједници српских општина и том статуту Мирослава Лајчака. Приштина је то видела, да се иде у правцу све ближег договора око коначног статута и да  разговори заправо имају смисла, да су наши експерти са експертима Европске уније пронашли заједнички језик. Иначе све време Приштина одбија и одбијала је да разговара о том нацрту статута, а да би спречили те разговоре и договор о коначном статуту Курти у децембру месецу креће са овом једностраном одлуком о укидању динара", навео је Петковић.

Како је рекао, прошло је 11 година, а да Приштина није испунила један захтев и да није формирана Заједница српских општина која представља предуслов за опстанак спрског народа на Косову и Метохији.

"Заједница српских општина представља кичму Бриселског споразума и договора, јер се првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године односи на формирање Заједнице српских општина. Они (Приштина) не желе то да ураде, јер не желе да обезбеде индивидуална и колективна права за српски народ који свакога дана газе на Косову и Метохији. Све српско данас је угрожено између осталог и због тога што немамо Заједницу српских општина. Срби одлазе, 15 одсто Срба, поготово са севера Косова и Метохије је трајно напустило своја вековна огњишта и отишло у правцу централне Србије, зато што немамо Заједницу српских општина ", рекао је Петковић.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори да Приштина не уђе у Савет Европе, као и да ће се и даље одговорно и  конструктивно односити према дијалогу са Приштином.

"Понашаћемо се одговорно према нашем народу на Косову и Метохији. Борићемо се да  тзв. "Косово" не уђе у Савет Европе и да једноставно учинимо апсолутно све што је до нас, да заштитимо пре свега српски народ на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Коментаришући то што је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи увела четири жене на седницу Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији, Петковић је рекао да је све то већ унапред било договорено.

"То је све било унапред договорено. Желели су тамо да изведу једну врсту политичког игроказа и да на тај начин обесмисле и то највише политичко међународно тело", рекао је Петковић.

Навео је да је идеја и разлог одласка председника Републике Србије Александра Вучића на седницу Савета безбедности Уједињених нација био да представи стање ствари на терену и шта се све дешавало у извештајном периоду који је био на дневном реду.

"Османи апсолутно о томе није говорила. Она се бавила искључиво пропагандом. Ради на томе да се дискредитује Београд, држава Србија, да се оцрни српски народ на Косову и Метохији, и пре свега да се удари на председника Александра Вучића", навео је Петковић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк