Вести

Петковић: Проблема не би било да поштују Бриселски споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић оптужио је Аљбина Куртија да за шаку гласова на предстојећим локалним изборима изазива кризу на северу, покушава да хапси Ивана Тодосијевића и изврши упад у енергетска постројења.

Оценио је срамном пресуду Апелационог суда против Тодосијевића, а за захтев Тодосијевићу да се јави на издржавање казне, рекао је да је јасно да желе да затворе цео српски народ на Косову и Метохији и не дају му да говори истину.

Подсетио је да је председник Александар Вучић, а и закључено на Националном савету, затражио да се поништи срамна пресуда Теодосијевићу.

Приштина, каже, својим понашањем, јасно показује да их не интересује Бриселски споразум.

"Свега не би било да је поштован Бриселски споразум и поштована тачка 10, где јасно стоји да мора да буде испоштован национални састав судских већа у српским општинама. Она предвиђа да у том већу мора бити двојица судија српске националности и један Албанац. У свим случајевима имамо да се у већу налазе тројица Албанаца, а тако је било и у случају Ивана Тодосијевића", објаснио је Петковић.

"Албанци су тужили, Албанци су и осудили Тодосијевића", истакао је Петковић.

Рекао је да се поштовао Бриселски споразум не би ни дошли у овакву ситуацију, и не би имали кризу на северу Косова и Метохије.

"Европска унија је јасно рекла и на последњем састанку у Бриселу да је прекршен Споразум. Али само су то рекли и ништа нису предузели", пренео је Петковић.

Указао је да Приштина, на прошлом састанку, сем теме несталих није желела да разговара, и да је њихова делегација говорила како не жели да разговара о споразумима које је потписивала претходна влада.

"Тако се они понашају према Бриселским споразумима. А Београд све време инсистира на дијалогу и свим споразумима. Ми смо наше обавезе од 2011. године до сада испунили. Време је да кажу постоји ли Бриселски споразум или га нема. Да ли има свих 48 договорених споразума или они не важе", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да сада неко покушава да спроводи споразум о слободи кретања, и одредбу погрешно тумачи, тиме што је довео 350 специјалаца и оклопна возила.

"Ми смо за преговоре и очување мира и безбедности, али да неко понижава државу Србију то не може", истакао је Петковић.

Питање таблица, стикера, је, сматра, ситница у односу на оно што може да уследи.

На сваком кораку, истиче, Приштина гази Бриселски споразум, извлачи шта им одговара, а суштину, Заједницу српских општина неће да спроведу.

Идеја је да се кроз Заједницу српских општина обезбеде колективна права за српски народ на Косову и Метохији, која данас не постоје, указао је Петковић осуђујући хапшења лица која лепе билборде "Добродошли у Заједницу српских општина".

Због антисрпске реторике Куртија, каже, имамо ове године више од 100 етничких инцидената, и РОСУ се на Брњаку иживљава над нашим народом.

"Ако хоће да разговарају, морамо да се вратимо на стање пре 20. септембра", поручио је Петковић.

 

Тодосијевић добио позив за издржавање затворске казне

Петковић је саопштио да је Иван Тодосијевић, којег је суд у Приштини осудио на две године затвора звог изјава о Рачку, добио позив да се јави на издржавање те затворске казне.

"У тренутку када се суочавамо са озбиљном кризом на северу Косова и Метохије, због једностраних и насилних потеза Аљбина Куртија, пре свега због довођења специјалаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север где покушавају да силом утерају страх српском народу, долази нови удар на Србе на Косову и Метохији и нови притисак из Приштине", рекао је Петковић.

Петковић је прецизирао да је Иван Тодосијевић добио позив да се 6. октобра до 12 часова јави у притворни центар у Митровици на издржавање затворске казне од две године, након што је Апелациони суд у Приштини потврдио пресуду Основног суда да је Тодосијевић крив јер је, наводи, рекао истину о Рачку.

Петковић је навео да свега тога не би било да је поштован Бриселски споразум, јер су у овом случају Тодосијевићу пресудили Албанци.

"Тодосијевић је честит човек, који ужива велики углед и поверење у својој средини, и постао је симбол страдања српског народа на Косову и Метохији. Пресуда Тодосијевићу је пресуда целом српском народу на Косову и Метохији", поручио је Петковић.

Петковић је рекао да је жеља Приштине да Срби слободно мисле и говоре.

"Да ваљда Срби спуштају рамена и савијају главе и размишљају на начин како диктира Приштина. Неће моћи. Све интерпретације из Приштине српски народ неће прихватити. Истина о Рачку је оно што мисли и осећа сваки честит и искрени Србин", рекао је Петковић.

 

Србија је сада јака, неће се више поновити Олуја и погром

Петковић је рекао је да је Србија данас јака на међународном плану, и да самим тим неће дозволити нападе и малтретирање Срба и додао да је изјава председника Србије Александра Вучића, да се нашем народу неће поновити ни Олуја ни погром, улила спокој међу Србе на Косову и Метохији.

"Ми никоме не претимо, не светимо се, само тражимо да наш народ има право на живот", рекао је Петковић.

Одговарајући на новинарска питања на конфенцији, Петковић је рекао да стање треба да се врати на период од пре 20.септембра и да се разговара у Бриселу како би се спорна питања решавала.

"А то подразумева да се повуку све мере које је Приштина донела противправно без договора са Београдом. Не знам да ли се договарало нешто са Европском унијом, али овакво иживљавање нећемо допустити, јер ако се овде не стане, питање је шта је следеће и где ће следеће РОСУ да уђе", упозорио је Петковић.

Када је реч о формирању Заједнице српских општина која је договорена у оквиру првог Бриселског споразума 2013.године, Петковић подсећа да је после тога било још неколико споразума укључујући и опште принципе из 2015.године где је тачно договорена структура, надлежности, циљеви и функционисање Заједнице српских општина .

На основу тога би требало да се реши и питање око таблица, слободе кретања и многа друга питања, навео је Петковић.

"Уместо да Приштина крене у спровођење Заједнице српских општина и да измени правни оквир за формирање ЗСО они тај споразум о општим принципима из 2015. шаљу на оцену уставности Уставном суду и њихов тзв. Уставни суд доноси одлуку да 22 надлежности од 23 нису у складу са њиховим Уставом", подсећа Петковић.

Како је додао, Приштина је оценила да сем имена нема ништа од Заједнице српских општина.

"Па зашто смо онда ишли у Брисел и договарали се? А свој потпис је ставила и Европска унија. Да смо то знали могли смо да окупимо десеторо људи да оснују организацију Заједнице српских општина, али ми то нећемо. Желимо заједницу за остваривање колективних права", рекао је Петковић.

Петковић је одбацио је тврдње Аљбина Куртија да је Заједница српских општина  моноетнички концепт, наводећи да је такав концепт присутан у Приштини или Пећи одакле су протерани Срби.

 

 

Извор: Танјуг