Вести

Петковић: Само сложни и уједињени можемо да се боримо на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић рекао је да су за српски народ на Kосову и Метохији предстојећи избори од пресудног значаја, јер се на њима одлучује о нашем останку и опстанку на вековним огњиштима.

Петковић је рекао да је много оних који би волели да виде разједињене Србе, јер мисле да тако могу лакше да остваре своје политичке циљеве.

"Због тога се и бројне албанске партије уједињују у српским срединама, али ће наш одговор бити још снажније јединство и слога. Само уједињени и сложни можемо да се боримо за интересе нашег народа у покрајини, за нова радна места, економска улагања, нове вртиће, школе, болнице. Само Српска листа и њени кандидати за градоначелнике имају подршку Београда и председника Александра Вучића јер се искрено и одлучно, бескомпромисно боре за интересе нашег народа у покрајини. То смо могли да видимо и током последње кризе на северу Kосова и Метохије коју је изазвала Приштина слањем до зуба наоружаних специјалаца Росу на прелазе Јариње и Брњак и повлачењем једностраних потеза у вези са регистарским таблицама", рекао је Петковић.

"Током тих 13 дана представници Српске листе су даноноћно били са нашим сународницима, делећи са њима сваки тренутак и што је најважније заједно се борили и изборили за своја основна права, међу којима је најважније право на слободу кретања. На том примеру најбоље се видела снага нашег јединства јер када наступамо сложно, нема тог изазова који је за нас препрека. Без пуне подршке и одлучности председника Александра Вучића и нашег народа на Косову и Метохији, ми данас не бисмо имали споразум којим можемо у потпуности да будемо задовољни", поручио је Петковић.

* Kако оцењујете домет договора у Бриселу?

- Последњи састанак у Бриселу и постигнути договор донео је неколико стратешки важних ствари за наш народ у покрајини. С једне стране, изборили смо се за повлачење јединица Росу које су са дугим цевима и оклопним возилима држале под опсадом прелазе Јариње и Брњак, малтретирајући голорук народ. Успели смо да осигурамо долазак мисије Kфор у складу са Резолуцијом 1244 коју Приштина на све начине жели да минимизира. Успели смо да очувамо преко потребни мир, али и да спречимо понижавање нашег народа на прелазима. Нема више скидања таблица, нема више стављања пробних таблица са обележјима такозваног Косова, нема више плаћања такса и што је најважније нема прогањања Срба и конфискација КМ таблица на северу Косова и Метохије. Уместо тога, договорен је режим налепница који је предвиђен још споразумом из 2016. године, а који је Приштина свих ових година желела да избегне. Успели смо да сачувамо KМ, ГЛ, ПР и друге регистарске ознаке за простор Косова и Метохије које издаје наше Министарство унутрашњих послова. О значају овог споразума најбоље говоре реакције нашег народа у покрајини који је одахнуо након постигнутог решења, као и нервозне реакције из Приштине којима сведочимо данима. Истовремено, недвосмислене поруке из ЕУ да ће формирање Заједницe српских општина бити тема већ наредног преговарачког састанка у Бриселу су велики подстицај за нас, јер више од 3.000 дана чекамо на то. Не смемо да заборавимо ни јасну поруку ЕУ да је пресудом Ивану Тодосијевићу прекршен Бриселски споразум у тачки 10 која се тиче правосуђа. Све ово указује да је и ЕУ свесна свих кршења Бриселског споразума и да је спремна да се ангажује на његовом спровођењу што је јасно наведено и у званичном саопштењу господина Лајчака као пратећем делу постигнутог споразума.

* Приштинска страна је већ најавила да неће спровести Бриселски споразум око формирања Заједницe српских општина?

- Немам дилеме да ће Приштина на све могуће начине покушати да опструише формирање Заједницe српских општина и разговор на ту тему јер једино то и раде у последњих осам година. Међутим, овде није реч о томе шта Приштина жели или не жели да испуни, већ о томе да се договорени споразуми морају поштовати. Није Бриселски споразум шведски сто са којег Аљбин Курти може да узме шта му одговара, већ обавезујући документ који јасно прописује обавезе Београда и Приштине. Будите уверени да ће наша тема током следећег дијалога бити искључиво формирање Заједнице српских општина, колико год се Приштина томе противила. Европска унија се на то јасно обавезала и ту нема даљих преговора. Kако можемо да разговарамо о даљој нормализацији односа, уколико се ни до сада постигнути споразуми не поштују? Управо на овом питању ЕУ треба да покаже своју снагу и кредибилитет.

* Да ли и колико може да се верује косовским Албанцима?

- Искуство нас учи да је најважније да верујемо у себе и уздамо се у сопствену снагу и капацитете. Због тога је важно да смо данас економски снажни и независни, уважени партнери на међународном плану и да нико не може са нама да разговара језиком уцена. Kада знате за шта се борите, ниједна препрека није непремостива и то Србија сведочи свакога дана. Свесни смо да са друге стране преговарачког стола немамо кредибилног саговорника, али ми албанске представнике не можемо да бирамо. Иако власти у Приштини са Kуртијем на челу покушавају да договор из Брисела представе као почетак епохе некаквог реципроцитета, апсолутно је свима јасно да је заправо наступила епоха испуњења постигнутих споразума. Наш однос са Приштином може да буде искључиво асиметричан, јер је једино Србија у том односу међународно призната држава која је пуноправна чланица Уједињених нација.

* Привремени договор о регистарским таблицама важи шест месеци, а из Приштине се најављују "решења" која њима одговарају. За шта ће се залагати Београд у наставку дијалога о таблицама?

- Господин Бислими из петних жила покушава да орочи трајање КМ таблица. Вероватно како би умирио албанску јавност која му је само неколико дана раније то исто "КМ" спрејевима исписивала на службеним возилима у Приштини, шаљући тако поруку да су српске таблице за простор Косова и Метохије остале на снази. Оно што је орочено и то на шест месеци је искључиво мандат радне групе која треба да изради предлог трајног решења за питање регистарских таблица, а коначну одлуку о томе које и какво трајно решење ће бити прихваћено доноси дијалог на високом нивоу у коме ће Београд, будите уверени, бранити интересе српског народа на Косову и Метохији као и до сада.

* Шта је одлучило да Приштина прихвати компромисно решење и повуче јединице Росу са севера?

- Данашњи добар споразум имамо захваљујући снажној подршци и мудрој преговарачкој стратегији председника Александра Вучића са којим сам непрестано био у контакту током два дана састанака у Бриселу. Текст споразума до ког смо дошли нам нико није понудио, него смо за њега морали да се изборимо, што вам јасно говори о уложеном напору и труду. Поред самог споразума, остали смо до краја и при нашим раније изнетим ставовима да нема директног разговора са приштинском страном док се јединице Росу и једностране мере не повуку - тако је и било.

* Да ли сте се видели са приштинском делегацијом?

- У Бриселу се нисмо ниједног тренутка видели са приштинском страном. Додатно, споразумом је предвиђено да се Росу прво повуче, па тек онда да се крене са применом споразума - тако је и било. Да закључим, да није било нашег мудрог приступа и одговорног и одмереног одговора нашег народа који није наседао на свакодневне провокације јединица Росу, питање је да ли би до споразума и дошло него би се криза додатно продубила јер је то заправо и била права намера Аљбина Куртија. Сада је ваљда свима јасно да Приштина силом не може да намеће решења, већ да она искључиво могу да се проналазе компромисом и у договору са Београдом.

 

 

 

Извор: Политика