Вести

Петковић уручио кључеве станова социјално угроженим породицама у Косовској Митровици

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић и председник Привременог органа општине Kосовска Митровица Александар Спирић уручили су кључеве за 12 стамбених јединица у насељу Бошњачка махала у северној Kосовској Митровици.

Станови су изграђени средствима које је обезбедила Kанцеларија за Kосово и Метохију, а намењени су младим брачним паровима, интерно расељеним лицима и социјално-угроженим породицама.

Петковић је обишао стан породице Kлајић која слави славу Лазарева субота.

"За поклон, од државе Србије, добили су стан, као и осталих 11 породица, овде у овој згради. Прошле недеље поделили смо још 12 станова, после обиласка ове зграде, идемо да положимо камен темељац за још три зграде, а укупно, до краја године, изградићемо још 15 стамбених зграда, у укупном износу од 650 милиона динара", рекао је Петковић.

Додао је да је политика државе Србије да гради, ствара и чува мир и нагласио да су сваки нови кров, праг и дом, темељи опстанка српског народа на Kосову.

Петар Петковић је такође посетио село Доње Мочаре и породицу самохраног оца четворо деце Милоша Ивковића којој је средствима Kанцеларије изграђена нова кућа.

Петковић је изразио посебно задовољство што је први представник Владе Републике Србије који је посетио то село где живи свега 150 људи.

"Дошли смо да видимо како живе и како још може да им помогне држава Србија овде у Kосовском поморављу. Дошао сам и да овој породици кажем да је председник Александар Вучић на личну иницијативу, а одлуком Владе Републике Србије успео да обезбеди финансијску помоћ за све наше људе у српским срединама на Kосову и Метохији", рекао је Петковић.

Петковић је додао да то значи да ће свако добити једнократну помоћ - у износу од 200 евра у динарској противвредности сваки незапослени, а сви остале категорије запослених и деца и пензионери добиће по 100 евра.

Петковић је рекао да ће шесточлана породица Ивковић на име једнократне помоћи добити 900 евра, који ће им, како је оценио, много значити.

"То говори да је држава Србија данас јака, да је финансијски у могућности да помогне нашим људима, да је наша политика окренута миру, помирењу, изградњи и бољем животу за све људе на Kосову и Метохији", истакао је Петковић.

Петковић је овом приликом изјавио и да је Београд посвећен дијалогу с Приштином и да се само разговором и договором може доћи до компромисног решења, које је кључ за историјско помирење српског и албанског народа, што је неопходно за мир и стабилност на целом западном Балкану.

Нагласио је да је једини пут ка економском развоју мир, до кога се може доћи само договором.

"Зато је и ова моја посета прилика да још једном поновим, да смо овде да градимо мир, да се боримо за стабилност, за све наше људе и да учинимо све што можемо да живимо боље, да економски снажимо и да се посветимо дијалогу", закључио је Петковић.

 

 

 

Извор: Танјуг