Вести

Петковић: Уз Тодосијевића стала цела држава

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић изјавио је да су уз Ивана Тодосијевића, председника општине Звечан који је осуђен на две године затвора због изјаве о Рачку, стала држава Србија, председник Александар Вучић, Српска листа и српски народ.

Како је рекао Петковић, међународни званичници, ЕУ и друге стране дипломате обавештени су да се том пресудом подижу тензије на Косову и Метохији и да се зна какве ће бити консеквенце и последице те "политичке пресуде".

Како је рекао, његов адвокат ће искористити могућност ванредног правног лека пред највишим правним инстанцама тзв. Косова, а да ће у зависности од тога зависити учешће Српске листе на предстојећим локалним изборима 17. октобра.

"Владавине права на простору Косова и Метохије готово и да нема и сама пресуда Ивану Тодосијевићу је показала да приштинско правосуђе искључиво служи као инструмент за обрачун приштинских власти против Срба. Намера Приштине је била да пресудом Ивану Тодосијевићу ућутка цео српски народ на простору Косова и Метохије, а то је једна тенденција која постоји сада у целом региону", закључио је Петковић.

 

 

Поништавање пресуде услов за излазак Српске листе

Петковић је оценио да је пресуда Апелационог суда у Приштини, којом је посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава о Рачку срамна, неприхватљива и да представља инструмент приштинских политичара да се обрачунавају са српским народом на Kосову и Метохији.

"Прекршен је Бриселски споразум и постоји шанса за ванредни правни лек и на тој шанси Приштина, такозвани врховни суд Kосова, треба да исправи кршење споразума јер српски народ неће остати нем ако се крши споразум", нагласио је Петковић.

Петковић је изјавио и да никада до сада нисмо имали овако синхронизоване нападе на први пут остварено српско јединство на Kосову и Метохији и на Српску листу која се увек договара са Београдом, јер је она пројекат од националног значаја и да Србија неће дозволити да било ко угрози то јединство.

Петковић сматра да су такозвани независни кандидати на локалним изборима у српским срединама на Kосову и Метохији можда независни од Београда и српске државе, али да су итекако зависни од Аљбина Kуртија.

Петковић је у вези константних напада на Србе, чак и на децу, рекао да се чак 93 напада догодило од почетка године до данас на народ и на имовину, као и на Српску Православну Цркву, гробове и храмове, у поређењу са укупно 80 прошле године.

Петковић сматра да је повећање инцидената у директној вези са избором Kуртија који својом антисрпском реториком и понашањем додатно утиче да се то рефлектује међу екстремистима који онда врше терор над српским народом.

Петковић је рекао да Београд инсистира да се настави дијалог и да се у њему решавају сва спорна питања, и да је боље да проблем имамо за бриселским столом него да их имамо на терену.

Петковић је закључио да без разговора имамо само инциденте, а да Приштина смишљено одбија да разговара или фингира да разговара, и да гази споразуме зато што не жели дијалог.

 

Наставак техничког дијалога почетком септембра

Петковић је изјавио да очекује да ће разговори Београда и Приштине на техничком нивоу да се наставе у првој половини септембра.

Петковић је рекао да би у првој половини септембра требало да буде заказан наставак разговора у Бриселу на техничком нивоу и да ће наша делегација инсистирати на формирању Заједнице српских општина као суштинског дела Бриселског споразума и пуној имплементацији дела о правосуђу која се односи и на пресуду Ивану Тодосијевићу.

Петковић је нагласио и да наставак разговора на највишем нивоу сигурно зависи од успешности ових преговора, а да је српска страна показала да је за дијалог, али да има црвене линије, јер, како је истакао, нико не може да понижава српски народ и гази Бриселски споразум.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк