Вести

Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Словеније

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новог амбасадора Републике Словеније Дамјана Берганта и пожелео му добродошлицу, уз наду да ће током дипломатског мандата у Београду успешно допринети развоју односа двеју земаља.

Вучић је рекао да је у протеклом периоду дат значајан подстицај билатералним односима, као и то да су интензивирани политички дијалог и економска сарадња Србије и Словеније, уз наду за повећање инвестиција са обе стране и трговинске размене.

Двојица саговорника су се сагласили да су у томе улогу одиграле и заједничке седнице влада двеју земаља.

Амбасадор Бергант је, преносећи поздраве председника Пахора, рекао да се нада да ће околности ускоро дозволити да се настави са разменом посета на највишем нивоу, с обзиром на то да су прошле године Србију посетили председник и тадашњи премијер Словеније, што је допринело да билатерални односи достигну виши ниво.

Вучић је истакао и важност снажног ангажмана Словеније у регионалним питањима у оквиру Брдо-Бриони процеса, као и Берлинског процеса, чиме даје допринос миру и стабилности на Западном Балкану, што је и приоритет Србије.

Вучић је, тим поводом, рекао да га радује позив премијера Јанеза Јанше за учешће на Бледском стратешком форуму крајем овог месеца, како би са колегама из европских земаља разговарао о различитим глобалним изазовима, а посебно о онима које је наметнула пандемија корона вируса.

Вучић и амбасадор Бергант су констатовали да су Србија и Словенија добро сарађивале током пандемије, нарочито омогућавајући транзитирање људи и кретање робе између њих.

Вучић је захвалио на подршци Словеније европском путу Србије, која се остварује и кроз стручно-техничку помоћ у конкретним преговарачким поглављима.

Амбасадор Бергант је рекао да ће Словенија наставити са том подршком, а да ће проширење бити међу приоритетима председавања Европској унији у другој половини следеће године.

 

 

 

Извор: Танјуг