Вести

Радомир Николић: Ја сам за нове изборе

Р.Николић:  Пред сам почетак скупштине требало би да се одржи седница Председништва на којој ћемо разговарати о темама о којима нисмо имали прилике да разговарамо у протекли месец и по. Очекујем да ће се седница ГО одржати у наставку скупштине. Биће интересантно, јер је предвиђен само радни део изборне скупштине, без протоколарног и свечаног, пошто смо имали прославу петогодишњице постојања странке где су све званице биле испоштоване на примерени начин.Тако да ћемо у суботу имати само радни део скупштине.
 Лично сматрам да треба да идемо на нове изборе, пошто се очигледно много тога у Србији и њеном политичком животу променило у последњу годину и по – две. Мислим и да Србија и ова влада може лепо радити и без избора, и биће врло интересантно на предстојећој седници Председништва СНС-а јер је много фактора који утичу на одлуку о изборима, а и много разлога и за и против.

Дневник: Суботње окупљање напредњака донеће дакле коначно одлуку коју је јавност помно очекивала, хоће ли земља на нова биралишта или не? 

Р.Николић: Мислим да се велика прича дигла око свега тога. Нови избори треба само да допринесу томе да нека будућа влада Србије ради у мирнијој атмосфери, с много више стабилности у парламенту. Од самих избора и њихових резултата неће бити никакве вајде ако и после њих сви заједно не запнемо, као што смо чинили када су окончани претходни. Сваки нови избори имају за циљ да начин на који размишља народ, бирачко тело, буде пренет у Скупштину, да се оно што је промењено у бирачком телу од последњих избора до данас пренесе и прекопира на Скупштину и њен састав. То једино даје легитимитет Скупштини и некој будућој влади, У суботу ће на седници Председништа бити донета одлука о томе иде ли се на парламентарне изборе и јавност неће дуго чекати разрешење. Чланови Председништва су се до сада појединачно изјашњавали о томе подржавају ли идеју спровођења ванредних парламентарних избора или не. До сада нисмо имали заједнички став и очекујем да га на тој седници заузмемо након расправе. То ће бити вероватно и последња седница Председништва СНС-а у овом саставу јер је за скупштину предвиђена кадровска промена и у овом телу. 

Дневник: Шта се може очекивати и шта лично очекујете од изборне скупштине СНС-а? 

Р.Николић: Очекујем да странка покаже јединство и целокупној јавности оно због чега је и заказана – да у странци нема трвења, сукоба. Наравно, да се потврди мандат председнику странке Александру Вучићу, и након тога технички спроведе све оно што је предвиђено за седницу скупштине. Ту је, уз избор чланова Председништва СНС-а, и нешто од планираних промена Статута. 

Дневник: Шта се у Статуту СНС-а мења? 

Р.Николић: Врло интересантан предлог је повећање броја потпредседника Главног одбора, а све остало су техничке измене, које би требало да повећају ефикасност рада странке у наредном периоду. О свему ће се, као што предвиђа садашњи Статут, изјаснити 4.000 делегата. 

Дневник: Лидер ваше странке је уочи страначких избора поручио да неће допустити назадним снагама да враћају Србију уназад. Да ли је Вучић тада мислио и на неке из редова СНС-а или само с осталог дела политичке сцене? 

Р.Николић: Не верујем да је мислио на било кога из странке јер ја нисам видео да било ко из СНС-а има намеру или на било који начин вуче Србију деценију уназад. Био је један усамљен случај, где је особа о којој се ради сама напустила СНС. 

Дневник: Такви су, дакле, напустили СНС? 

Р.Николић: Напустили су, и о томе су се кроз медије обратили странци. Што се тога тиче, ту више нема дилеме јесу ли у странци или не, и какве односе имају они са странком и странка с њима. 

Дневник: Изборна скупштина ће вероватно потврдити и стратегијске правце рада напредњака, оно што је СНС радио од формирања Владе – од чланства у ЕУ до борбе против криминала и корупције и изградње правне државе? 

Р.Николић: Прво очекујем да се усвоји извештај о раду странке у последњу годину и по – две, што ће бити увод у следећу тачку, реизбор или избор новог председника СНС-а. Не верујем да ће бити озбиљних промена у стратегији даљег рада странке и том акционом плану који је најављен, зато што се ово како смо предивидели, радили и причали да ћемо радити када преузмемо одговорност апсолутно потврдило као нешто што Србија мора да уради и спроведе. Не верујем да ћемо на било који начин одустати од овог што смо почели да радимо јер би то по Србију у овом тренутку било погубно. 

Дневник: Као председник ИО СНС-а након 21. јануара, када су коначно почели преговори с ЕУ о пуноправном чланству, шта видите у овој години као кључне ствари које Србија, односно нова влада ако буде избора, мора да уради? 

Р.Николић: Вратио бих се прво на ове парламентарне изборе, који треба новој влади да дају потпуни легитимитет, да јој дају четири године мирног рада, а на основу тога подвући црту иза овога што се дешавало у претходне две године и погледати где смо правили пропусте, где је требало више радити. При том, морамо наставити и оно што је рађено како треба. Тако да нас чека много посла у наредној години, и просто не знамо одакле да се крене. Један широки фронт људи мора да крене да ради најбоље што може, уз максимални ангажман, било да је реч о преговорима с ЕУ, борби против криминала и корупције, реформи правосуђа или решењу здравственог и образовног система у Србији. Толико је посла јер много тога у држави не ваља, а много тема је започето. Не бих се одлучио ни за једну тачку појединачно, све је важно за земљу и сви који желе добро Србији и желе да раде могу се пронаћи у свему овоме. 

Дневник: Да ли ће СНС на ванредне изборе изаћи у истом коалиционом, суженом или проширеном саставу од односну на прошлу листу? 

Р.Николић: Дајте да прво донесемо одлуку о томе идемо ли на изборе или не, а онда ћемо о будућим коалицијама да разговарамо у некој другачијој атмосфери.

Једини кандидат за председника странке је Александар Вучић, а за предлагање још неког кандидата више нема могућности јер је, прецизирао је Николић, за кандидовање потребна подршка најмање 15 одбора. Председник странке се бира простом већином. 

Вучић је први пут изабран за председника СНС-а 29. септембра 2012. године, на ванредној скупштини странке, када је за његову заменицу изабрана Јоргованка Табаковић, која је замрзла функцију у странци након што је изабрана за гувернерку НБС-а.

Вучић је био једини кандидат за ту функцију – тада су га предложила 153 општинска и градска одбора, а изабран је једногласно, односно с 3.724 гласа. 

Вучић је на месту лидера странке заменио Томислава Николића – оснивача СНС-а, који је поднео оставку на лидерску позицију у странци пошто је на изборима у мају 2012. године изабран за председника Србије. 

Српска напредна странка званично је основана 10. октобра 2008, а 21. октобра исте године одржана је и оснивачка скупштина, када је Николић изабран за председника, а Вучић за његовог заменика.