Вести

Рим подржава Србију на путу ка ЕУ

Терци је током сусрета са Николићем истакао да Италија подржава Србију у њеним настојањима да што пре постане пуноправни члан Европске уније, као и да је спремна да пружи сву потребну помоћ у наставку дијалога са привременим властима у Приштини, наводи се у саопштењу из Председништва Србије.

Шеф италијанске дипломатије је изразио спремност Италије за сарадњу на пољу енергетике и обавестио председника Николића да је Италија вољна да уложи средства у заједничке пројекте са Србијом, на изградњи хидроелектрана на Ибру и средњем току Дрине.
Николић је захвалио госту на стратешком партнерству између две државе и на инвестицијама које је Италија до сада остварила у нашој земљи, истичући да Србија рачуна на њену подршку и у свом даљем путу ка ЕУ.

Шеф државе је пренео спремност Србије да прихвати сугестије ЕУ и отклони пропусте у реформи правосуђа, спровођењу борбе против корупције и криминала и решавању проблема спорних приватизација.

Осврћући се на проблем Косова и Метохије, Николић је истакао да ће политика Србије убудуће бити врло транспарентна и да ће Србија инсистирати да се на Косову и Метохији обезбеди пуна безбедност и мир за све грађане покрајине, а неће пристати на независност тог дела Србије.

Он је додао да ће се направити јединствена стратегија за КИМ, иза које ће стати Србија, и у изради ће се консултовати сви релевантни политички субјекти у нашој земљи.

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Италије Ђулиом Терцијем и нагласио да су европске интеграције приоритет нове владе, док је његов саговорник поручио да ће званични Рим наставити да подржава Србију на том плану.

"Србија неће напустити европски пут. Наша будућност је у Европској унији. Не обећавамо много, али оно што обећамо и испунићемо", истакао је Вучић, наводи се у саопштењу владине канцеларије за сарадњу са медијима.
Вучић је у разговору као приоритете владе издвојио и регионалну и билатералну сарадњу, као и борбу против системске корупције.

Терци је нагласио да ће званични Рим наставити да подржава Србију на плану евроинтеграција.
"Међувладин самит ће показати квалитет наших односа и жељу да са новом владом успоставимо што ближе односе", казао је Терци.

Он је још додао и да ће нарочита пажња бити посвећена повећању италијанских инвестиција у Србији. Први потпредседник српске владе захвалио се на подршци италијанске владе и нагласио да ће настојати да осигура доношење економског програма којим би се страним инвеститорима обезбедила сигурност и поједноставиле правне процедуре.